Meme operasyonlarında preemptif yapılan erektör spina plan bloğunda 20 ML %0,375 bupivakain ile 30 ML %0,375 bupivakain enjeksiyonunun karşılaştırılması
A comparison of 20 ml 0.375% bupivacain and 30 ml 0.375% bupivacain injections in the preemptive erector spinae plane (ESP) block in breast surgery
- Tez No: 649533
- Danışmanlar: UZMAN FERHUNDE DİLEK SUBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erector spinae plane block, Breast conserving surgery, Mastectomy, Tramadol, Patient controlled analgesia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Meme cerrahilerinde postoperatif ağrı yönetimi, bölgenin innervasyonun karmaşıklığı nedeniyle klinisyenler için zorlu olabilmektedir. Postoperatif ağrı tedavisinde; intravenöz opioid ve nonopioid ajanlar, santral ve rejyonel bloklar kullanılmaktadır. Çalışmamızda; meme operasyonlarında postoperatif analjezi sağlamak için preemptif yapılan Erektör Spina Plan bloğunda (ESPB), sabit konsantrasyondaki lokal anestezik ilacın volümünün değiştirilmesinin postoperatif tramadol tüketimine, sensoriyal blok oluşan dermatom sayısına, ağrı skalası skorlarına, ek analjezi tüketimine ve opioid tüketimine bağlı gelişen bulantı kusmaya (PONV) etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma etik kurul onayı alındıktan sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde gerçekleştirildi. Unilateral elektif meme operasyonu planlanan ASA (American Society of Anesthesiologists) sınıflaması I-II olan, 18-65 yaş arası 42 kadın hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastalar ESP 20 ve ESP 30 olarak iki gruba ayrıldı. ESPB uygulaması; ESP 20 grubunda 20 ml %0,375 bupivakain kullanılarak, ESP 30 grubunda 30 ml %0,375 bupivakain kullanılarak yapıldı. Her iki gruba aynı genel anestezi protokolü uygulandı. İntraoperatif dönemde intravenöz (iv) 1gr parasetamol uygulandı. Postopertif analjezi; serviste bolus dozu 10 mg tramadol olan elastomerik hasta kontrollü analjezi (HKA) pompası ve 6 saatte bir 1gr parasetamol ile sağlandı. Kurtarıcı analjezik olarak postoperatif derlenme ünitesinde (PACU) 50 mcg fentanil, serviste 20 mg tenoksikam ve 30 mg petidin kullanıldı. Hastaların postoperatif 24 saat kümülatif tramadol tüketimi, sensoriyal blok oluşan dermatom sayısı, 0.dk, 30.dk, 1.saat, 6.saat, 12.saat ve 24.saatlerdeki Wong-Baker yüz ağrı skalası (FS) ve numerik ağrı skalası (NRS) skorları, ek analjezik tüketimleri ve PONV durumları kaydedildi. Bulgular: Kırk iki hastadan 38 hasta ile çalışma tamamlandı (ESP 20 =19 ve ESP 30= 19). İki grup arasında postoperatif 24 saat kümülatif tramadol tüketimi, sensoriyal blok oluşan dermatom sayısı, postoperatif fentanil, tenoksikam ve petidin tüketimi, ağrı skalası skorları ve PONV açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda; meme koruyucu cerrahi (MKC) ve mastektomi operasyonlarında, 20 ml %0,375 bupivaikain kullanılarak yapılan ESPB ile 30 ml %0,375 bupivakain kullanılarak yapılan ESPB uygulamalarının birbirlerine üstünlüğü saptanamamıştır. Anahtar Kelime: Erektör spina plan bloğu, Meme koruyucu cerrahi, Mastektomi, Tramadol, Hasta kontrollü analjezi
Özet (Çeviri)
Background and aim: Postoperative pain management in breast surgeries can be challenging for clinicians due to the complexity of innervation of the region. Intravenous opioid and nonopioid agents, central and regional blocks are used in the treatment of postoperative pain. In our study, a fixed concentration of local anesthetic drug was administered in different volumes in the Erector Spina Plan block (ESPB), which was preemptively performed to provide postoperative analgesia in breast operations. Accordingly, it was aimed to compare the effects on postoperative tramadol consumption, the number of dermatomes with sensory block, pain scale scores, additional analgesia consumption and nausea and vomiting due to opioid consumption (PONV). Materials and Methods: The study was carried out in the Anesthesiology and Reanimation Clinic of the Health Sciences University Istanbul Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital after obtaining the approval of the ethics committee. Forty-two female patients aged 18-65, with ASA (American Society of Anesthesiologist) risk classification I-II, who were scheduled for unilateral elective breast surgery, were included in our study. The patients were divided in to two groups as ESP 20 and ESP 30. ESPB was administered using 20 ml 0.375% bupivacaine in ESP 20 group and 30 ml 0.375% bupivacaine in ESP 30 group. The same general anesthesia protocol was applied to both groups. In the intraoperative period, 1gr paracetamol was administered intravenously (iv). Postoperative analgesia was provided in the ward by an elastomeric patient controlled analgesia (PCA) pump with a bolus dose of 10 mg tramadol and 1gr paracetamol every 6 hours. As a rescue analgesic, 50 mcg fentanyl was used in the postanesthetic care unit (PACU), while 20 mg tenoxicam and 30 mg pethidine were used in the ward. Postoperative 24-hour cumulative tramadol consumption, the number of dermatomes with sensory block, Wong-Baker facial pain scale (FS) score at 0 min, 30 min, 1 h, 6 h, 12 h and 24 h, numerical pain scale (NRS) score, additional analgesia consumption and PONV status were recorded. Results: The study was completed with thirty eights of 42 patients (ESP 20 = 19 and ESP30 = 19). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of postoperative 24-hour cumulative ve tramadol consumption, number of dermatomes with sensory block, postoperative fentanyl, tenoxicam and pethidine consumption, pain scale scores and PONV (p> 0,05). Conclusions: In our study, no superiority was found between ESPB using 20 ml 0.375% bupivaicaine and 30 ml 0.375% bupivacaine in breast conserving surgery (BCS) and mastectomy operations.