Preemptif oral tramadol-pregabalin ile tramadol-parasetamol kullanımının postoperatif tramadol tüketimi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the efficacy of preemptive oral pregabalin- tramadol combination and parasetamol tramadol combination usage on the postoperatif tramadol consumption in breast reduction operation
  1. Tez No: 310227
  2. Yazar: MURAT TÜRKEÜN ILGINEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preemptif analjezi, pregbalin, tramadol damla, hasta kontrollü analjezi, Preemptive analgesia, pregabalin, tramadol drop, patient controlled analgesia
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda meme küçültme operasyonu uygulanan hastalarda preemptif oral tramadol-pregabalin ve tramadol ?parasetamol kombinasyonlarının postoperatif tramadol tüketimi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya meme küçültme ameliyatı yapılacak yaşları 18-65 arasında, ASA I-II grubu 60 hasta alındı. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Operasyondan bir saat önce her üç gruba tramadol 35 mg damla ve I. Gruba (n=20); pregabalin 75 mg tablet, II. Gruba (n=20); parasetamol 500mg tablet verildi. Grup III (n=20) kontrol grubu olarak kabul edildi. Yine her üç gruba operasyon bitiminden 30 dakika önce 1 mg/kg iv tramadol ve 10 mg metoklopramid HCL yapıldı ve postoperatif hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulaması ile tramadol (100cc % 0,09 serum fizyolojik içerisine 300 mg konulup, 0,2 mg/kg HKA doz,15 dk kilitli kalma süresi) infüzyonuna başlandı. Grupların peroperatif hemodinamik parametreleri, postoperatif ekstübasyon, göz açma, sözlü uyaranlara yanıt süreleri, 24 saatlik ağrı skorları (Verbal Rating Skala; Vizüel Analog Skala),toplam tramadol tüketimleri, ek analjezik ihtiyaçları ve olası yan etkiler kaydedildi ve değerlendirildi.Bulgular: Grupların demografik özellikleri benzerdi ve peroperatif hemodinamik parametrelerde klinik açıdan anlamlı farklılık yoktu. Yine postoperatif ekstübasyon, göz açma, sözlü uyaranlara yanıt süreleri, ağrı skorları, toplam tramadol tüketimleri birbirine benzerdi. Bununla birlikte Verbal Rating Skala 24. saat ölçüm değeri Grup I'de diğer gruplardan daha düşük saptandı (p=0,023). Tramadol tüketiminde gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamış olmakla birlikte tüketilen toplam tramadol miktarı 120 mg ve altı 121 mg ve üzeri olarak gruplandırıldığında Grup I'de tramadol tüketimi diğer iki gruptan daha düşük saptandı. Postoperatif 12. saatteki ek analjezik gereksinimi de Grup II'de diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Yan etkiler açısından karşılaştırıldıklarında ise postoperatif 5. dakikada; çift görme Grup II'de Grup I ve Grup III'den daha yüksek oranda (p=0,020), sersemlik hissi ise Grup I'de Grup II ve Grup III'den daha düşük oranda (p=0,045) saptandı.Sonuç: Meme küçültme operasyonlarında preemtif oral yoldan uygulanan düşük doz tramadol (35 mg), tramadol-parasetamol ve tramadol-pregabalinin intraoperatif hemodinamiyi etkilemediği, postoperatif HKA ile kombine edildiğinde postoperatif ağrı skorlarının ve 24 saatlik total tramadol tüketiminin ve 12. saat dışında ek analjezik gereksiniminin fark göstermediği, tek başına oral tramadole göre tramadol-pregabalin veya tramadol-parasetamolun üstünlük sağlamadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Comparison of The Efficacy of Preemptive Oral Pregabalin- Tramadol Combination and Parasetamol Tramadol Combination Usage on The Postoperatif Tramadol Consumption in Breast Reduction OperationPurpose: In our study we aimed to compare the efficacy of preemptive oral tramadol-pregabalin and tramadol-parasetamol combination usage on the postoperatif tramadol consumption in patients undergoing breast reduction operation.Material and Methods: In our study ASA I-II, aged 18-65, 60 patients who are undergoing breast reduction were included. Patients randomly divided into three groups. Each of the groups were received 35 mg drop tramadol one hour before the operation. In addition to this, to Group I (n=20) patients 75 mg tablet pregabalin and to Group II (n=20) patients 500 mg tablet parasetamol were given, and Group III (n=20) patients accepted as control group. 30 minutes before the end of operation 1mg/kg i.v. tramadol and 10mg metoklopramid HCL were administred, and tramadol infusion as intravenous patient controlled analgesia (PCA) application (300 mg diluated with 0.09% 100cc SF, 0.2 mg/kg PCA, 15 min locked in time) was started postoperatively to all groups. Peroperative haemodynamic parameters, extubation, open eyes time, response time to the verbal stimuli, postoperative 24 hour pain scores (Verbal Rating Scale, Visvisual Analogue Scale), total tramadol consumption, additional analgesic requirement and side effects were recorded and evaluated.Results: Demographic features of the groups were similar and peroperative haemodynamic parameters were not clinically different significantly. Postoperative extubation, disillusion, response time to the verbal stimuli, postoperative pain scores, total tramadol consumption, and additional analgesic requirement of groups were similar. Beside of this postoperative 24. hour Verbal Rating Scale value was lower in group I than the other groups (p=0.023).Although there was no signifcantly difference of total tramadol consumption between the groups, if we considerate total tramadol consumption as less and equal to 120 mg and over 120 mg, total tramadol consumption of Group I was lower than other groups. In addition to this postoperative 12. hour additional analgesic requirement was higher in Group II than Group I and Group III. In compration of side effects at postoperative 5. minute diplopia was higher in Group II than Group I and Group III (p=0.020) and dizziness value was lower in Group I than Group II and G group III (p=0.045).Conclusion: Application of preempitive oral low dose tramadol (35 mg), tramadol-parasetamol and tramadol-pregabalin, in patients undergoing breast reduction operation did not affect intraoperative haemodynami significantly as clinically, and when combined with postoperatif PCA also does not cause any differences among postoperative pain scores, 24 hours total tramadol consumption and additional analgesia requirement except 24. hour. We concluded that use of tramadol-pregabalin or tramadol-parasetamol is not superior to single oral tramadol usage.