Meme küçültme operasyonlarında serratus anterior plan blok'a ek olarak uygulanan pektointerkostal fasiya bloğu'nun postoperatif analjezi üzerine etkisi
The effect of pectointercostal fascia block performed in addition to serratusanterior plan block on postoperative analgesia in breast reduction operations
- Tez No: 870506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BİRİCİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Meme küçültme cerrahisi, pektointerkostal fasya plan bloğu, postoperatif ağrı skorları, postoperatif opioid tüketimi, serratus anterior plan bloğu
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Meme Küçültme Operasyonlarında Serratus Anterior Plan Blok'a Ek Olarak Uygulanan Pektointerkostal Fasiya Bloğu'nun Postoperatif Analjezi Üzerine Etkisi Amaç: Çalışmamızda, bilateral meme küçültme ameliyatı öncesi Serratus anterior plan bloğu (SAPB) uygulanan hastalara bu bloğa ilave olarak bir başka plan bloğu olan Pektointerkostal fasya plan bloğu (PIFB) uygulanmasının postoperatif morfin tüketimi ve postoperatif ağrı skorlarına (hem istirahat hem hareket) etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş olur formu alındıktan sonra ASA I-II sınıfı 18 yaş ve üzeri 64 hasta çalışmaya dahil edildi ve bilgisayar aracılı randomizasyon ile iki gruba ayrıldı. Hastalar ameliyathane odasına alındıktan sonra standart monitorizasyon ve Bispektral indeks (BIS) monitorizasyonu uygulandı ve tüm hastalara 2 mg/kg propofol, 0,6 mg/kg roküronyum ve 2 µg/kg fentanil ile genel anestezi indüksiyonu gerçekleştirildi ve sevofluran % 1-2, % 40/60 O2/hava, remifentanil infüzyonu ile idame sağlandı. BIS değeri 40-60 arasında olacak şekilde anestezi derinliği ayarlandı. Endotrakeal entübasyon sonrası, Grup I'deki hastalara SAPB'ye (bilateral 20 ml % 0,25 bupivakain) ek olarak PIFB (bilateral 15 ml % 0,25 bupivakain) uygulandı. Grup II'deki hastalara sadece SAPB (bilateral 20 ml % 0.25 bupivakain) uygulandı. İntraoperatif hemodinamik veriler, sevofluran ve remifentanil tüketimi, cerrahi süresi, ekstübasyon süresi, postanestezik bakım ünitesi (PABÜ)'nde kalma süresi kaydedildi. Tüm hastalara postoperatif iv morfin ile hasta kontrollü analjezi sağlandı (1 mg bolus, 10 dk kilit süresi, 4 saatlik limit 10 mg). Postoperatif ilk 24 saat morfin tüketimi, morfin talep sayısı, istirahat ve hareket sırasındaki vizüel ağrı skorları (VAS), ek analjezik ihtiyacı, duyusal blokaj takibi, postoperatif bulantı-kusma (POBK), komplikasyon varlığı kaydedildi. Bulgular: Gruplar demografik veriler, cerrahi süresi, ekstübasyon süresi, PABÜ'de kalma süresi, intraoperatif sevofluran ve remifentanil tüketimi açısından benzerdi. Grup I'deki hastalarda postoperatif 24 saat morfin tüketimi 3,7±2,2 mg, Grup II'deki hastalarda ise 7,9±2,3 mg bulunmuştur(p0,05). Sonuç: Meme küçültme cerrahisinde preoperatif olarak uygulanan SAPB'ye PIFB'nin eklenmesinin herhangi bir komplikasyona neden olmaksızın sadece SAPB uygulanmasına kıyasla postoperatif ilk 24 saatteki morfin tüketimini ve ağrı skorlarını azalttığı sonucuna varılmıştır. PIFB'nin diğer alan bloklarına eklenmesinin konforlu bir postoperatif dönem sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Effect of Pectointercostal Fascia Block Performed in Addition to Serratus Anterior Plan Block on Postoperative Analgesia in Breast Reduction Operations Purpose: In our study, we aimed to investigate the effect of performing another plan block, pectointercostal fascia plan block (PIFB), on postoperative morphine consumption and postoperative pain scores (both rest and movement) in patients who underwent Serratus anterior plan block (SAPB) before bilateral breast reduction surgery. Materials and Methods: After ethics committee approval and informed consent form were obtained, 64 patients aged 18 years and older in ASA I-II class were included in the study and divided into two groups by computer-mediated randomisation. After the patients were taken to the operating room, standard monitoring and Bispectral Index (BIS) monitoring were performed and general anesthesia induction was performed with 2 mg/kg propofol, 0.6 mg/kg rocuronium and 2 µg/kg fentanyl in all patients and maintenance was provided with sevoflurane 1-2%, 40/60% O2/air, remifentanil infusion. The depth of anesthesia was adjusted so that the BIS value would be between 40 and 60. After endotracheal intubation, patients in Group I received SAPB (20 ml of 0.25% bupivacaine bilaterally) in addition to PIFB (15 ml of 0.25% bupivacaine bilaterally). In group II, only SAPB (20 ml of 0.25% bupivacaine bilaterally) was performed. Intraoperative haemodynamic data, sevoflurane and remifentanil consumption, duration of surgery, extubation time, and duration of stay in the postanaesthetic care unit (PACU) were recorded. Patient-controlled analgesia with iv morphine was provided to all patients postoperatively (1 mg bolus, 10 min lock time, 4-hour limit 10 mg). Morphine consumption, number of morphine demands, visual analogue pain scores (VAS) at rest and during movement, additional analgesic requirement, sensory block monitoring, postoperative nausea-vomiting (PONV), and presence of complications were recorded at postoperative first 24-hours. Results: The groups were similar in terms of demographic data, surgery duration, extubation time, time to stay in post-anesthesia care unit (PACU), intraoperative consumption of sevoflurane and remifentanil. Postoperative 24-hours morphine consumption was found to be 3.7±2.2 mg in Group I and 7.9±2.3 mg in Group II (p0.05). Conclusion: It was concluded that the addition of PIFB to preoperative SAPB in breast reduction surgery reduces morphine consumption and pain scores at the first 24 hours postoperatively compared to SAPB alone without causing any complications. We think that the addition of PIFB to other plan blocks may provide a comfortable postoperative period. KeyWords: Breast reduction surgery, pectointercostal fascia plan block, postoperative pain scores, postoperative opioid consumption, serratus anterior plane block.