PEEK (polyeter eter keton) altyapılı restorasyonlarda uygulanan farklı tamir yöntemlerinin bağlanma direnci etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of bond strength efficiency of different repair methods applied in PEEK (polyether ether ketone) infrastructure restorations
  1. Tez No: 649540
  2. Yazar: NUMAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELAL SEYFİOĞLU POLAT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: PEEK, Tamir, Bağlanma Direnci, Yüzey Pürüzlendirme, PEEK, Repair, Bonding Strength, Surface Roughening
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
PEEK (Polyeter Eter Keton) Altyapılı Restorasyonlarda Uygulanan Farklı Tamir Yöntemlerinin Bağlanma Direnci Etkinliğinin Değerlendirilmesi Bu çalışmamızın amacı; PEEK altyapılı kron-köprü restorasyonlarında, PEEK alt yapı ile veneer materyali arasında oluşan kırık, kopma vb. gibi durumlarda PEEK altyapılı kron-köprü restorasyonları için uygun ağız içi tamir yöntemi ve tamir materyalinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda örnekler pozitif kontrol grubu dahil olmak üzere toplam 13 gruba ayrıldı. Pozitif kontrol grubunun oluşturulmasındaki amaç; PEEK ve veneer üst yapı arasındaki oluşan bağlantı direncinin tespit edilmesi ve diğer grupların tamir bağlantı dayanımlarının değerlendirilmesidir. PEEK örnekler, Juvora prefabrike bloklardan CAD/CAM yardımıyla 5,0 mm, 5,4 mm ve 13,0 mm boyutlarında olacak şekilde (N=107) hazırlandı. PEEK üst yapı materyali; 4,0 mm uzunluk, 5,4 mm genişlik, 3,0 mm yükseklikte olacak şekilde PEEK materyalinin üst yapı materyalinden üretildi. Çalışmamızda veneer üst yapı parçasının mevcut olup olmamasına göre veneer üst yapı 2 farklı şekilde hazırlandı. Yüzey işlemleri uygulanan PEEK alt yapıların yüzeylerine SEM, EDX, XRD, AFM ve yüzey temas açısı analizleri yapıldı. Oluşturulan bütün numunelere üniversal test cihazında 0,5 mm/dk hızla makaslama kuvveti uygulandı. Bağlanma dayanımı testinden sonra örneklerin kopma yüzeyleri stereomikroskopta incelendi. Verilerin analizi için One Way Anova ve Independent Sample t test kullanıldı (α=0,05). Çalışma neticesinde; asit ve cojet ile yüzey işlemi uygulanan örneklerin hiçbir yüzey işlemi uygulanmayan örneklerle karşılaştırıldığında; asit ve cojet ile yüzey işlemi uygulanan grubu örneklerin yüzey alanlarının, pürüzlülüklülerinin ve ıslanabilirliklerinin arttığı saptandı. Çalışmamızda, hiçbir yüzey işlemi uygulanmayan gruplarda, PEEK ile veneer materyali arasındaki tamir bağlanma değerleri kontrol grubu ve yüzey işlemi uygulanan grupların değerlerinden daha düşük tespit edildi. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre; asitle pürüzlendirme işleminin en uygun yüzey işlemi olduğu bununla birlikte cojet ile yapılan yüzey pürüzlendirme işlemi ile elde edilen tamir bağlanma dayanım değerlerinin de asitle pürüzlendirme grubundaki değerlere benzerlik gösterdiği gözlendi. Ağız içi tamir yöntemlerinde kırık veneer materyalinin mevcut olduğu durumlarda Super-Bond C&B gruplarının, tamir bağlanma değerlerinin Visio.link uygulanan grupların tamir bağlanma değerlerinden daha yüksek bağlanma değeri gösterdiği gözlendi. Super-Bond C&B ile Visio.link uygulanan grupların tamir bağlanma değerlerinde istatistiksel anlamlı farklılık olduğu saptandı (p=0,002). Çalışmamızda veneer materyalinin mevcut olup olmaması durumu için yapılan istatistiksel analiz sonucunda anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p=0,295).
Özet (Çeviri)
Evaluation of Bond Strength Efficiency of Different Repair Methods Applied in PEEK (Polyether Ether Ketone) Infrastructure Restorations The purpose of this study is the evaluation of the appropriate intraoral repair method and repair material for crown-bridge restorations with PEEK infrastructure when there is fracture, rapture etc between PEEK infrastructure crown-bridge restorations and veneer materials, In our study, samples were divided into 13 groups, including the positive control group. The purpose of creating a positive control group; It is the determination of the connection strength between the PEEK and the veneer suprastructure and the evaluation of the repair connection strengths of the other groups. PEEK samples were prepared from Juvora prefabricated blocks with the help of CAD / CAM in dimensions of 5,0 mm, 5,4 mm, and 13,0 mm (N = 107). PEEK suprastructure material was produced from PEEK material in dimension 4,0 mm length, 5,4 mm width and 3,0 mm height. In our study, the veneer was prepared in two ways, depending on the presence or absence of the suprastructure. SEM, EDX, XRD, AFM and surface contact angle analyzes were performed on the surfaces of PEEK infrastructures with surface treatments. Shear force was applied to all prepared samples at a speed of 0,5 mm/min using by universal test device. After the bond strength test, the rupture surfaces of the samples were examined under a stereomicroscope. One Way Anova and Independent Sample t test were used for data analysis (α = 0,05). In the results of this study; Comparing the samples with acid and cojet surface treatment with those without any surface treatment; It was observed that the surface areas, roughness and wettability of acid and cojet group samples increased. In our study, the repair bonding values between PEEK and veneer material were found lower than the control group and surface treatment groups in the groups in which no surface treatment was applied. According to the results in our study; Although etching with acid the most suitable surface treatment, it is seen that the repair bond strength values obtained of surface roughening process with cojet have similar values in the acid group. It was observed that in the presence of broken veneer material in oral repair methods, the repair bond strenght values of Super-Bond C&B groups were higher than the repair bond strenght values of the Visio.link applied groups. It was observed that there was a statistically significant difference in the repair bond strenght values of the Super-Bond C&B and Visio.link applied groups (p = 0,002). In our study, no significant difference was found as a result of the statistical analysis performed for the presence or absence of veneer material (p = 0,295).