Geri Dön

Kazak Türklerinin halk kültüründe geçiş dönemleri

Transition periods in folk culture of Kazakh Turks

  1. Tez No: 649631
  2. Yazar: GULZANA NAUANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ALTINKAYNAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş dönemi, Doğum, Ölüm, Evlenme İnanış, Gelenek, Kültür, Transition Period, Birth, Death, Marriage, Faith, Tradition, Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276

Özet

Bir milletin varlığı, kültürel zenginliklerine olan bağlılığına ve bu zenginliklerin ne kadar yaşatıldığına dayalıdır. Gelenek, görenek, töre, örf ve âdetleri, inanç ve uygulamaları, yaşam biçimleri, giyim-kuşamları, mutfağı vb. ile bir kültürel hazine durumunda olan Kazak Türkleri, bu zenginliklerini nesilden nesile devam ettirerek varlığını sürdürmektedirler. Kazak Türk halkının yüzyıllardır uyguladığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma sisteminin yaşam tarzı ve geleneklerine yansıdığı iyi bilinmektedir. Kazak Türk halkı, bu gelenek ve göreneklerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli unsurları ve pratikleri korumaya çalışmaktadır. Bunların yanısıra ulusun ruhani zenginliğinde hala korunmuş olan tarihi, etno-kültürel ve sosyal değerler de yerini almaktadır. Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda Kazak Türk kültüründe bazı ritüeller, Şamanizmin ve ilahi inançların bolluğuna da yansır. Ritüelleri, halkın ulusal kimliğinden hariç tutmak imkânsızdır. Bu doğrultuda geçiş dönemlerinde gelenek ve göreneklerin sürekliliği ve korunurluğu görülmektedir. Çalışmamızın ana konusu; Kazakistan civarında bulunan bölge insanlarının geçiş dönemleri olan doğum, sünnet, evlenme ve ölüm konuları hakkında derlemeler yapmak ve onları tasnif ederek, değerlendirmektir. Tarih ve kültür açısından oldukça zengin birikime sahip olan Kazak Türk kültürünün, bu zengin içeriklerinin devamının sağlanması ve yeni kuşaklara aktarılması açısından oldukça önem arz etmektedir. Kazak Türk halkının her bireyinin yaşamında bu izleri görmek mümkündür. Çalışmada incelenen bu süreç, doğumdan ölüme kadar devam etmektedir. Dolayısıyla halk edebiyatında görülen bu ilişki sürekli ilerleyen bir gelenekler örüntüsüdür. Kazak Türk toplumun örf, adet, töre, batıl inanç ve gelenek görenekleri belli bir amaç doğrultusunda gerçekleştirilir ve bu düşünceler şarkı ve şiirlerle dile getirilir. Bu yüzden, Kazak toplumunun düşüncelerini, inançlarını ve kültürel değerlerini ortaya sermek amacıyla yaptığımız bu çalışma, bu konu alanına önemli bir katkı sağlayacaktır.

Özet (Çeviri)

The welfare of a nation largely depends on how much they keep cultural heritage alive. The Kazakh Turkish community, who have a cultural diversity with their traditions, beliefs, practices, social institutions, lifestyles, ways of dressing, cuisine and other social properties, have managed to preserve and maintain this richness by conveying them to new generations over the centuries.It is well known that the social assistance and solidarity system implemented by the Kazakh Turkish people for centuries is reflected in their lifestyle and traditions. Kazakh Turkish people are trying to preserve the necessary elements and practices of their cultural values in order to maintain and transfer their traditions to future generations. In addition, historical, ethno-cultural and social values are still preserved in the spiritual wealth of the nation. Some rituals in Kazakh Turkish culture are also reflected in abundance in Shamanism and divine beliefs, according to the data obtained in our study. It is impossible to exclude rituals from the public's national identity. In this direction, the continuity and preservation of traditions and customs can be observed during the transition periods. The main focus of the study is making compilations about the transition periods, namely, birth, marriage and death practices, of the people in the region around Kazakystan, scientifically classifying and evaluating them. The study is of great importance for the preservation, maintenance and dissemination to future generations the Kazakh Turkish culture, significantly rich in terms of culture and history. It is possible to witness the effects and traces of transition period practices in almost every person living in Kazakh community. The process examined within the framework of the study lasts from birth to death. Therefore, this tradition examined within folklore discipline forms a web of relations consisting of a set of cultural values. The traditions, practices, customs, beliefs, false beliefs and other cultural properties are practiced with a private aim, and the cultural and spiritual ideasandfeelings are reflected through poems and folk songs. Therefore, this study conducted in order to specify the ideas, beliefs and cultural values of Kazakh community will be an important contribution to the field.

Benzer Tezler

  1. Türk Dünyası halk inançlarında karşılaştırmalı doğum motifi ve Dr. Yaşar Kalafat'ın halk bilimi çalışmaları

    A comparison of birth motif in the populer beliefs of the Turkic World and the folklor studies of Dr. Yaşar Kalafat

    ORHAN FATİH KUŞDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Halk Bilimi (Folklor)Kırıkkale Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN GÖKDAĞ

  2. Ermek Tursunov'un filmlerinde şamanizm ögeleri

    Shamanism elements in the Ermek Tursunov's film

    FATMA UMAY ÖÇKOMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Halk Bilimi (Folklor)Erciyes Üniversitesi

    Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ SELÇUK

  3. Kırgız mitolojisininansiklopedik sözlüğü(A)

    Encyclopedic dictionary of Kyrgyz mythology (A)

    SELİM ÖRS

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Halk Bilimi (Folklor)Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

    Türkoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OZAN YILMAZ

  4. Rize ili Halkbilim monografisi

    Rize Folklore monography

    TURGAY KABAK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Halk Bilimi (Folklor)Karadeniz Teknik Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL ÜÇÜNCÜ

  5. Kazak Türklerinin kültüründe halı ve düz dоkuma yaygıları ile ilgili söz varlığı

    Vocabulary on pile and flat woven carpets in the culture of Kazakh people

    ULPETAY NIYETBAY

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DilbilimArdahan Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYABEK BAINIYAZOV