Geri Dön

Kültür endüstrisi bağlamında new age uygulamalarından-inançlarından astrolojinin Facebook dolayımlı içerik analizi (2018-2019)

Facebook mediated content analysis of astrology, a part of new age beliefs and practices, within the context of culture industry (2018-2019)

  1. Tez No: 649644
  2. Yazar: GÜLENAY PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL BATUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329

Özet

Kökeni 5000 yıl öncesine uzanan astroloji, alanda yapılan çalışmalarda bilim ile bilimsel olmayanın orta noktasına konumlandırılmakta ve dini alt kültür, kültürel moda, sözde bilim gibi tanımlama çabaları ile beraber kuramsal olarak Yeni Dini Hareketler'in alt basamağı New Age (yeniçağ) inanç ve uygulamaları içinde kabul edilmektedir. Eski çağlara ait olan astroloji, modernitenin ortaya koyduğu seküler ve güvensiz bir alana yönelik refleksle insanın anlam arayışına cevap görünümündedir. Ve modern insanın kutsala ilişkin çıkmazında kaygı toplumunun ihtiyaçlarını karşılaması ve kaçış noktaları aramasıyla da ilişki içindedir. Diğer yandan astroloji bugün, mistisizm ögeleri içinde bir tüketim metaı gibi görünmektedir. Bireylerin manevi arayışına cevap olma iddiasını taşıyan astroloji ile tüketimin nesnesi olan astroloji arasında çelişkili bir bağ mevcuttur. Kitle iletişim araçları ve dijital mecralar bu çelişkili bağın gözlemlenebildiği önemli alanlardır.“Kültür Endüstrisi Bağlamında New Age Uygulama-İnanışlarından Astrolojinin Facebook Dolayımlı İçerik Analizi (2018-2019)”isimli tez çalışmamızın konusu, kadim bir uygulama ve inanış olarak astrolojinin, kültür endüstrisi kuramı bağlamında paylaşımlar üzerinden tespit edilip incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu kapsamda, 2018 ve 2019 tarih aralığındaki 12 ayda Facebook'ta yayımlanmış astroloji odaklı iletiler arasından yapılandırılmış anahtar kelimelerle seçilmiş 542 tane paylaşıma içerik analizi uygulanmıştır. Malzeme, katılımcı gözlem, derinlemesine görüşme ile desteklenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada amaçlanan, Facebook platformu üzerinden geniş bir kitleye ulaşan astroloji ile kültür endüstrisi ilişkisine yönelik bir anlama çabasıdır.

Özet (Çeviri)

Astrology that dates back 5000 years is at the midpoint between scientific and unscientific research. Attemps at defining it included religious sub culture, cultural fashion and pseudo science; however, it is theoretically accepted as a part of New Age beliefs and practices which is a subset of New Religious Movements. As a result of secularity and insecurity created by modernity, ancient astrology appears to be the answer to humanity's attempts to search for meaning. In regards to modern human's dilemma with the concept of Holy, it plays a role in meeting the needs of an anxious society looking for an escape. Today, on the other hand, astrology appears to be a consumption meta within mysticism elements. There is a conflicting relationship between Astrology that claims to be the answer of individuals seeking spirituality and astrology which is the object of consumption. Mass media and digital media are significant places where one can observe this conflicting relationship. The purpose of our thesis that is named“Facebook Mediated Content Analysis of Astrology, A Part of New Age Beliefs and Practices, Within the Context of Culture Industry(2018-2019)”is to analyze and assess astrology, which is an ancient practice and belief, within the context of culture industry hypothesis through social media posts. Within this scope, among Facebook posts that were published in 12 months, between the dates of 2018 - 2019, we chose 542 posts that were keyword configured and practiced content analysis on them. The research is supported with materials, participant observation and comprehensive interviews. The purpose of this research is to understand the relationship between astrology that reaches a wide audience through Facebook, and culture industry.

Benzer Tezler

  1. Creative labor in Turkish cultural and creative industries: Istanbul-based visual designers

    Türk kültürel ve yaratıcı endüstrilerinde yaratıcı emek: İstanbul-merkezli görsel tasarımcılar

    YUNUS EMRE ÖZTAŞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    SosyolojiGalatasaray Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMİNE NAZLI AYTUNA

  2. Enformasyon çağında yeni kültür mekanları olarak endüstri yapıları

    Industrial buildings as new cultural spaces in the information age

    BEGÜM BAYRAKTAROĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FERİDE PINAR ARABACIOĞLU

  3. Criteria for social media for the youth in Turkey through generative and exploratory research methods in participatory design

    Katılımcı tasarımda üretken ve keşifçi araştırma yöntemleriyle Türkiye gençliği için sosyal medya kriterleri oluşturma

    MUSTAFA ALİ TOĞLUKDEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Demografiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÇİĞDEM KAYA PAZARBAŞI

  4. Türkiye'de özelleştirme ve özelleştirmenin Türk çalışma hayatına etkileri

    Privatization in Turkey and its effects on Turkish labor life

    YALÇIN RAMAZAN ERYILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    EkonomiCumhuriyet Üniversitesi

    Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. FATİH DOĞANOĞLU

  5. İnsan bilgisayar etkileşimi bağlamında Endüstri 4.0 ve yapay zekânın tüketim kültürüne etkisi

    The impact of Industry 4.0 and artificial intelligence on consumption culture in the context of human computer interaction

    MİRAY KELEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İletişim Bilimleriİstanbul Medipol Üniversitesi

    Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BERRİN KALSIN