Dideban Gazetesi'nde Bitlis (1957-1961)
Bitlis in Dideban newspaper (1957-1961)
  1. Tez No: 649705
  2. Yazar: GÜLER YEŞİLFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bitlis, Dideban Gazetesi, Kent Tarihi, Basında Bitlis, 1950'ler, Bitlis, Dideban Newspaper, History of City, Bitlis in Press, 1950s
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kitle iletişim araçlarından biri olan gazeteler, haber malzemesi sayılan bilgilerin toplanması, düzenlenmesi ve dağıtılması amacıyla ortaya çıkmışlardır. Bu bağlamda üzerine düşen görevi yapan gazeteler, dünyamızda baş veren olayları geniş kitlelere aktararak, insanları bilgilendirmek adına çok önemli işlevi icra etmektedir. Yerel gazeteler ise; belirli bir yörede halkı bilgilendirmeyi, eğitmeyi, eğlendirmeyi, yönlendirmeyi ve böylece kamuoyunun serbestçe oluşmasına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, Bitlis'te 1957-1961 yılları arasında basın hayatında yer alan Dideban Gazetesi temel alınarak ilgili dönemdeki olaylar/gelişmeler incelenmiştir. Söz konusu dönemde ön plana çıkan hususlar; siyasi, iktisadi, sosyal, kültürel, sağlık, eğitim ve imar mevzuları olmuştur. Mevzular, bulgular ve gelişmeler, basın eksenli içerik taraması yapılmak suretiyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Being one of mass communication means, newspapers emerged to collect, arrange and provide information deemed news materials. Fulfilling their duties in this respect, newspapers transfer information on incidents occurring in the world to vast masses and thus perform a very essential function for the sake of informing public. Local newspapers provide contribution to informing, entertaining, training, guiding public and thus creation of free public opinion. In this study events/developments in 1957-1961 in press in Bitlis are studied base on Dideban Newspaper. Events predominantly occurring in that period are political, economic, social, cultural, health, educational and land improvement issues. The issues, findings and developments are studied by means of content scanning on press basis.