A Very low bit rate video coder decoder
Çok düşük veri hızlarında video kodlayıcı çözücü
- Tez No: 65006
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ONURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok düşük veri hızlarında hareketli görüntü kodlama, hareketli görüntü sıkıştırma, veri sıkıştırma, görüntülü telefon, Very low bit rate video coding, video compression, data compres sion, videotelephony. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET ÇOK DÜŞÜK VERİ HIZLARINDA VİDEO KODLAYICI ÇÖZÜCÜ Hakkı Tunç Bostancı Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Onural Ocak 1997 Görüntülü telefon gibi gerçek zamanda çok düşük veri hızlarında çalışması gereken uygulamalarda kullanılabilecek bir hareketli görüntü kodlayıcı - çözücü sunulmuştur. MPEG-1, MPEG-2, H.261 ve en son H.263 var olan hareketli görüntü sıkıştırma standartlarıdır. MPEG-4 ve MPEG-7 standartları da geliştirilme aşamasındadır. Sunulan kodlama metodu zamanda öngörü ile başlayıp, iki boyutlu uzayda öngörü ile devam etmekte ve son basamakta entropi kodlamayı içermektedir. Bütün işlemler paletize edilmiş renk uzayında yapılmaktadır. Zamanda öngörü hatalarını gösteren fark görüntüsünü oluşturmak için desen özelliklerini kullanan yeni bir metod geliştirilmiştir. Farklı büyüklük ve şekilde alanları, seçeneğe göre kayıplı veya kayıpsız kodlamak için yeni bir iki boyutlu uzayda öngörü metodu kullanılmıştır. C++ dilinde nesneye yönelik program lama tekniklerini kullanarak bir simulasyon programı geliştirilmiştir. Bu program resmi MPEG-4 test görüntü dizilerinde denenmiş ve nümerik ölçümler açısından kötü olsa da görsel açıdan aynı veri hızlarında H.263 kodlaması ile benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A VERY LOW BIT RATE VIDEO CODER DECODER Hakkı Tunç Bostancı M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levent Onural January 1997 A very low bit rate video coding decoding algorithm (codec) that can be used in real-time applications such as videotelephony is proposed. There are established video coding standards (MPEG-1, MPEG-2, H.261, H.263) and standards under development (MPEG-4 and MPEG-7). The proposed cod ing method is based on temporal prediction, followed by spatial prediction and finally entropy coding. The operations are performed in a color-palletized space. A new method based on parameterizing texture features is used for de termining the difference image, which shows the temporal prediction errors. A new hierarchical 2D spatial prediction scheme is proposed for lossy or lossless predictive coding of arbitrary shaped regions. A simulation of the codec is implemented in object oriented C++ language using template based program ming techniques. The codec is tested using official MPEG-4 test sequences. Its performance is compared to H.263 coding at the same bit rate and although numerically inferior, visually similar results are obtained.