Real-time walkthrough of complex environments
Karmaşık geometrik ortamlarda gerçek zamanlı gezinti
  1. Tez No: 65012
  2. Yazar: ALPER SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: level-of-detail, visibility culling, geometric simplification, real time rendering
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET KARMAŞIK GEOMETRİK ORTAMLARDA GERÇEK ZAMANDA GEZİNTİ Alper Selçuk Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent Özgüç Eylül, 1997 Bilgisayar Grafiği alanındaki en büyük problemlerden birisi dev boyuttaki karmaşık geometrik modelleri etkileşimli ve hızlı olarak göstermektir. Bu boyut taki modeller en iyi grafik iş istasyonlarının bile kapasitesini aşmaktadır. Mi marlık, simulasyon, bilgisayar destekli tasarım ve eğlence alanlarındaki uygula malarda, gereken etkileşimi sağlayabilmek için pek çok çalışma yapılmıştır. Bu tezde, dev geometrik modellerde gerçek zamanlı gezintiyi sağlayan yöntemler incelenmiş ve bu amaca hizmet eden bir sistem geliştirilmiştir. Sistem üçgenler den oluşan, hiyerarşik geometrik modeller üzerinde çalışmaktadır. Önce or tamdaki nesnelerin basitleştirilmiş halleri, çokgen sadeleştirme teknikleri kul lanılarak oluşturulmakta: gezinti sırasında, görüş alanı dışında kalan nesneler, kapsama kutuları kullanılarak hızlı bir biçimde ayıklanmaktadır. Nesnelerin orjinal ya da basitleştirilmiş halleri, nesnenin kameraya olan uzaklığına göre gösterilmektedir. Çok uzaktaki nesneler için sadece doku kaplanmış kapsama kutusu gösterilmektedir. Sistem orta karmaşıklıktaki modeller için gereken et kileşimli hızları sağlamakla birlikte, dev boyuttaki modeller için yavaş kalmak tadır. Anahtar kelimeler, basamaklı gösterim, görünürlük testi, geometrik ba sitleştirme, gerçek zamanlı görüntüleme.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT REAL-TIME WALKTHROUGH OF COMPLEX ENVIRONMENTS Alper Selçuk M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Prof. Dr. Bülent Özgûç September, 1997 One of the biggest problems in computer graphics is displaying huge geo metric models in interactive frame-rates. Such models exceed limits of best graphics workstations. A lot of work has been done for achieving the required frame-rates in architecture, simulation, computer-aided design and entertain ment applications. In this thesis, a survey of methods that enable walkthrough of huge geometric models is done and a system for walkthrough is developed. The system uses hierarchical triangulated geometric models as input. In pre processing phase, multiresolution models of objects in the scene are created using polygonal simplification techniques. During walkthrough, fast frustum culling based on bounding boxes is performed which eliminates branches of hi erarchy that are not visible to camera efficiently. Appropriate level of detail of objects are selected and displayed depending on the distance of the objects to the camera. For far nodes of hierarchy, geometric data in lower levels is ignored and textured bounding box is displayed. The system achieves interactive frame rates for moderate level models, however it is far from being interactive with huge models.