Çeşitli doğal bileşenlerin periferal kan mononüklear hücreleri (PBMC) üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of various natural components on peripheral blood mononuclear cells (PBMC)
- Tez No: 650124
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM TURGUT COŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, MSG, Probiyotikler, CoQ10, tannik asit ve PBMC, vitamin D, MSG, Probiotics, CoQ10, tannic acid and PBMCs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Periferal kan mononüklear hücreleri (PBMC'ler) yuvarlak çekirdek içeren kan hücreleridir. Bu hücrelerin çoğu lenfosit ve dendritik hücrelerdir. Diğer hücre dizilerine göre kolay ulaşılabilir ve hassas olmaları nedeniyle, terapötik testleri yapmak için PBMC'ler tercih edilir. D vitamini birçok fonksiyondan sorumlu olan çok önemli bir vitamindir. Bağırsak ve kemik metabolizmasında, kalsiyum ve fosfat emilimi sağlamanın yanında immünomodülatör etkileri de vardır. İnsanların %50'sinden fazlasında D vitamini eksikliği vardır, bu nedenle gıda endüstrisi ürünlere D vitamini takviyesi yapmaktadır. Tannik asit günlük öğünlerde bulunan polifenoldür. Tannik asitin proteinlerle kompleks oluşturması ve bazı sindirim problemlerine neden olması kendisinden istenmeyen bir molekül olarak bahsedilmesine yol açmıştır. Ancak hayvan modellerinde kanıtlandığı gibi antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahiptir. Probiyotikler belirli dozlarda kullanıldığında insana fayda sağlayabilen mikroorganizmalardır. Probiyotikler yer ve besin için yarışarak insanları patojenlerden koruyabilir. Ayrıca bazı probiyotikler epitel hücrelerinin yüzeyinde mukus üretimini artırarak fiziksel destek sağlar, bu da hücreye patojenlerin bağlanmasını zorlaştırır. Monosodyum glutamat (MSG); Asya'nın doğusunda kullanılan yaygın bir tatlandırıcıdır. Ancak MSG'nin yüksek miktarda tüketilmesi hafif ağrı ve kızarıklığa (Çin restoranı sendromu), obezite ve nörolojik hastalıklara yol açmaktadır. Mitokondriyal solunum zincirindeki bir elektron taşıyıcı olan koenzim Q10 (CoQ10) çeşitli hücre tiplerini oksidatiflere karşı korur ve apoptuzu inhibe eder. Bu çalışmada yukarıda adı geçen maddelerin sağlıklı bir donörden alınan PBMC'lerin canlılığı üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. PBMC'ler LPS ile uyarılmış ve 24, 48, 72 ve 96 saat süreyle D vitamini, tannik asit, probiyotikler, MSG ve CoQ10 ile muamele edilmiştir. Tannik asidin hücreler üzerinde en yüksek sitotoksik etkiyi gösterdiği ve bunu CoQ10'nin takip ettiği; ancak D vitamini ve MSG'nin hücre canlılığı üzerinde herhangi bir etki göstermediği bulunmuştur. Ayrıca probiyotikler hücre canlılığını anlamlı şekilde azaltmıştır. Aynı şekilde CoQ10 farklı bir zaman noktasında yüksek toksisite göstermiştir. Bu alanda daha önce az çalışma yapılmış ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) are the blood cells contain round nuclei. The majority of the cells are lymphocyte and dendritic cells. PBMCs have some features such as: easily accessible and more sensitive than other cell lines to some substances making them ideal to test some therapeutic assays. Vitamin D is a crucial vitamin that is responsible for a lot of functions. Calcium and phosphate absorption in the intestine and bone metabolism and it has immunomodulatory effects. More than %50 of humans have vitamin D deficiency therefore; food industry section adds vitamin D to their products. Tannic acid is polyphenol exist in our daily meals. In general tannic acid is an undesirable molecule because it causes a lot of digestive problem including forming a complex with proteins. But its show anti-microbial and anti-viral effect as it proved in animal models. Probiotics are the microorganism that can confer benefits to the human when it's used at a specific dose. Probiotics can protect humans from pathogens by competing for places and nutrients. Furthermore, some probiotics provide physical support by increase mucus production on the surface of epithelial cells making pathogens attachment to the cell harder. Monosodium glutamate (MSG) is a common flavoring used in the east of Asia. But consumption of MSG at high concentration leads to mild pain and redness (Chinese restaurant syndrome), obesity, and neurological diseases. Coenzyme Q10 (CoQ10) an electron transporter in the mitochondrial respiratory chain protects a variety of cell types against oxidative and it inhibits apoptosis. In this study, it was aimed to investigate the effect of the above mentioned substances on the viability of PBMCs isolated from healthy donors. PBMCs were stimulated with LPS and treated with vitamin D, tannic acid, probiotics, MSG, and CoQ10 for 24, 48, 72 and 96 hr. Tannic acid has the highest cytotoxic effect on the cells, followed by CoQ10; however, it has been found that vitamin D and MSG have no effect on cell viability. Probiotics also reduced significantly cell viability. In the same way, Coenzyme Q10 show high toxicity at a different time point, the previous researches in this field are really few and more researches are needed.