Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde uygulanan küvet ve duş şeklinde banyonun yenidoğanın konfor düzeyi ve fizyolojik parametrelerine etkisi
The effect of immersion bathing and showering applications in newborn intensive care unit on the comfort level and physiological parameters of the newborn
  1. Tez No: 650140
  2. Yazar: YASEMİN YILDIZBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLZADE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neonatal intensive care, Immersion bath, Showering, Physiological parameter, Comfort level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma S.B.Ü. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde uygulanan küvet ve duş şeklinde banyonun yenidoğanın konfor düzeyi ve fizyolojik parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tipte gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma Eylül 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde seçim kriterlerine uygun yenidoğanlarda (küvet banyo:35, duş şeklinde banyo:34) yapılmıştır. Veriler Yenidoğan İzlem Formu ve Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 21.0 paket programında uygun istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırmada küvet ve duş şeklinde banyo uygulanan yenidoğanların tanıtıcı özellikleri, banyo öncesi fizyolojik parametreleri ve konfor puanları arasındaki fark anlamsız olup gruplar homojen dağılmaktadır (p>0,05). Grup içi sonuçlar incelendiğinde; küvet banyo grubu yenidoğanların banyodan sonra kalp tepe atımı (KTA), banyodan önce vücut sıcaklığı, banyodan 15 dakika sonra oksijen satürasyonu ortalamalarının yüksek; banyodan 15 dakika sonra konfor puanı ortalamasının düşük (p0,05). Duş şeklinde banyo grubundaki yenidoğanların banyodan sonra KTA, banyodan önce vücut sıcaklığı, banyodan 15 dakika sonra oksijen satürasyonu ortalamalarının yüksek; banyodan 15 dakika sonra solunum ve konfor puanı ortalamalarının düşük olduğu belirlenmiştir (p0,05). Araştırma sonuçları doğrultusunda; her iki grubun banyo uygulaması sonrasında oksijen satürasyonunun olumlu etkilendiği; banyodan 15 dakika sonra vücut sıcaklığı banyodan önceki seviyeye ulaşamadığı; banyodan 15 dakika sonra her iki banyonunda konfor düzeylerinin arttığı görülmüştür. Diğer yönden duş şeklinde banyo uygulanan yenidoğanların solunum ve KTA değerleri olumlu etkilenmiştir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bebeğin gereksinimleri göz önünde bulundurularak her iki banyonunda konforlu olmasından dolayı uygulaması önerilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in randomized controlled experimental type in order to determine the effect of bath in the form of immersion bathing and showering applied in the neonatal intensive care unit on the comfort level and physiological parameters of the newborn. This research was conducted in newborns in the Neonatal Intensive Care Unit (tub bath: 35, shower bath: 34) between September 2018 and September 2019 in accordance with the selection criteria. The data were collected using the Neonatal Follow-up Form and Neonatal Comfort Behavior Scale. The data were evaluated in the SPSS 21.0 program with appropriate statistical analysis. In the study, the difference between the introductory characteristics, physiological parameters and comfort scores of the newborns who had immersion bathing and showering is insignificant and the groups were distributed homogeneously (p> 0.05). When the results within the group are analyzed; The mean immersion bathing group of newborns had high averages of high heart rate (KTA) after bath, body temperature before bath and oxygen saturation 15 minutes after bath; 15 minutes after the bath the mean score was low (p 0.05). The mean showering group of newborns had high averages of KTA after bathing, body temperature before bathing, oxygen saturation after 15 minutes after bathing; the average of respiratory points after 15 minutes and comfort points was low (p 0.05). In line with the results of the research; oxygen saturation was positively affected after bathing of both groups; 15 minutes after the bath, the body temperature did not reach the level before the bath; It was observed that the comfort levels after 15 minutes of the bath increased in both methods. On the other hand, respiratory and KTA values of newborns who had a bath in the form of showers were positively affected. Considering the needs of the baby in the neonatal intensive care units, it is recommended to be applied since it is comfortable in both bath methods.