Bir üniversite hastanesinde çalışan asistan hekim ve hemşirelerin örgütsel sessizlik davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of organizational silence behavior of assistant physicians and nurses working in A universi̇ty hospital
- Tez No: 650175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Hemşire, Örgütsel Sessizlik, Nurse, Organizational Silence, Physician
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sağlık hizmeti sunumunda önemli bir yere sahip olan hekim ve hemşirelerin örgüte ilişkin sorunlar karşısında sessiz kalma davranışı göstermeleri örgütün faaliyetlerini etkileyebilmektedir. Bu çalışma sağlık hizmetleri alanında büyük bir çoğunluğu oluşturan ve hasta tedavi ve bakımından birinci derecede sorumlu olan hekim ve hemşirelerin örgüt içinde sessiz kalma nedenlerini ve sonuçlarını belirlemek, bu nedenlerin ve sonuçların hekim ve hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Çalışma Ocak-Şubat 2020 tarihleri arasında, Kocaeli Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan 111 asistan hekim 175 hemşire'nin katılımıyla olup, Çakıcı tarafından geliştirilmiş olan anket formu kullanılarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, asistan hekim ve hemşirelerin çoğunun (3.32±0.93)“yönetsel ve örgütsel nedenler”den dolayı sessiz kalma davranışı gösterdikleri ve sessizlik davranışının beklenen sonucu olarak da 'performans ve sinerjinin engellenmesi' sonucuna varılmıştır. Sessizliğin ' tecrübe eksikliği' nedenler alt boyutu ile katılımcıların kurumda, meslekte ve birimde çalışma süreleri arasında negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. Yaş, eğitim düzeyi kurumda çalışma yılı, kurumda çalışma süreleri, kurumdan ve birimden memnun olma durumları değişkenleri sessizlik ortalaması üzerinde anlamlı farklılıklar oluşturmaktadır. Çalışma sonuçlarından yola çıkarak, yöneticilere çalışanların endişelerini, fikirlerini ve görüşlerini rahatça ifade edebildikleri şeffaf ortamlar yaratarak, çalışanları sessiz kalmaya iten nedenleri en aza indirmeleri, sessizlik konusunda, sağlık alanında daha fazla araştırma yapmak gerektiği, yapılacak araştırmalarda sessizliğin nedenleri, sonuçları ve kurum performansına etkileri, çalışanların örgütsel davranışına etkisinin ele alınması önerilebilir
Özet (Çeviri)
The quietness of doctors and nurses, who play an important role in healthcare provision, can affect the organization's activities.This study was carried out to determine the reasons and the results of keeping quiet of the doctors and nurses that make up the vast majority of healthcare and are primarily responsible for patient treatment and care in the organization. Also this study states whether these reasons and results are undergoing a change according to the complementary properties of the doctors and the nurses. In this study Between January-February 2020, 111 assistant doctors and 175 nurses working in the Kocaeli Research and Application Hospital participated in the questionnaire developed by Çakıcı (2010). As a result of the research, the majority of assistant doctors and nurses show silent behavior due to“administrative and organizational reasons.”And, as expected, 'blocking performance and synergy' resulted from silence behavior.A negative relationship was found between the 'lack of experience' sub-dimension of silence and the working time of the participants in the institution, profession and unit.The variables: age, education level, year of work, working time at the institution, and satisfaction with the institution or the unit create significant differences on the silence average. Based on the results of the study, managers are recomended to minimize the reasons that push employees to remain silent by creating transparent environments in which employees can express their concerns, ideas and opinions. It is also recommended that managers investigate the causes, results and effects of silence on organizational behavior.