Obezite ve bariatrik-metabolik cerrahiye ilişkin hekim ve hemşirelerin görüşlerinin belirlenmesi: Bir durum çalışması
Determination of the views of physicians and nurses related to obesity and bariatric-metabolic surgery: A case study
- Tez No: 556836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÇATAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: obezite, bariatrik cerrahi, bariatrik cerrahide hemşirelik bakımı, nitel araştırma, obesity, bariatric surgery, patient care in bariatric surgery, qualitative researc
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Obezite ve bariatrik/metabolik cerrahiye ilişkin hekim ve hemşirelerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Nitel desende oluşturulan, durum çalışması desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini; araştırma amacına dayanan, belli bir ölçüt ya da özelliğe bağlı seçilen amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Bariatrik cerrahi uygulayan kliniklerde çalışan hekim ve hemşireler oluşturmuştur. Araştırma kapsamında 7'si hemşire ve 4'ü uzman 3'ü asistan olmak üzere toplam 14 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ve döküman analizi ile, tematik analiz ve metafor aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcı görüşleri sonucunda bulgular obezite ve obez bireyler hakkındaki görüşler, bariatrik/metabolik cerrahi hakkındaki görüşler ve katılımcıların kendi sağlıklarına ilişkin görüşleri ve metaforlar olarak üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölüm iki ana tema ve yedi alt temada incelenmiştir. İkinci bölüm üç ana tema ve on bir alt tema da ele alınmıştır. Üçüncü bölümde kişilerin sağlık davranışları ve metaforlar ve dördüncü bölümde dökümanlar incelenmiştir. Sonuç: Hekim ve hemşirelerin obezite ve bariatrik/metabolik cerrahi hakkında çoğunlukla olumlu görüşleri yanı sıra olumsuz görüşlerin de beraber yer aldığı bu çalışma, bariatrik/ metabolik cerrahide hasta bakımı ve yönetim sürecine yönelik yaşanan durumlar ile ilgili bilgi vermektedir. Stigma açısından daha ayrıntılı çalışmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is planned to determine the physicians and nurses opiniion about obesity and bariatric/metabolic surgery. Method: The holistic single case design was used asone of the case study designs created in qualitative design. The population and the sample of the study was consisted of physicians and nurses working in clinics applying bariatric surgery in the Healty Science University Antalya Education and Research Hospital, which was determined by a purposeful sampling method based on specific criterion or feature. 14 participants were interviewed. In-depth interviews were conducted with a total of 7 physicians including 7 nurses and 4 specialists and 3 assistants. The data obtained were evaluated by content analysis and document analysis with thematic analysis and metaphor. Results: As a result of the participant opinions, the findings were discussed in three sections as opinions about obesity and obese individuals, opinions about bariatric/metabolic surgery and opinions about metaphors and the participants' own health. The first part was examined in two main themes and seven subthemes. The second chapter deals with three main themes and eleven subthemes. In the third part, health behaviors and metaphors of the people were determined and fourth part was analyzed by documents. Conclusion: This study, in which physicians and nurses have mostly positive opinions about obesity and bariatric/metabolic surgery as well as negative opinions, gives information about the conditions of patient care and management process in bariatric/metabolic surgery. More detailed studies are recommended for stigma.