Hekim ve hemşirelerin işbirliğine ilişkin tutumları ve birbirlerini profesyonellik açısından değerlendirmeleri
Attitudes toward collaboration and evaluation of views on professionality among nurses and physicians
  1. Tez No: 225608
  2. Yazar: REYHAN ÖZKARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. E. SUHEYLA ABAAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim-Hemşire İşbirliği, Profesyonellik, Nurse ? Physician Collaboration, Professionallism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hekim ? hemşire işbirliği, hasta bakımının önemli bir parçasıdır ve hastanın iyilik halini ve iş doyumunu arttırır. Bu çalışmada, bir üniversitenin 3 hastanesinde çalışan asistan hekim ve hemşirelerin işbirliğine ilişkin tutumları ve profesyonellik açısından görüşleri değerlendirilmiştir. Örneklemi, rastgele tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 1 ? 6 yıldır çalışan hemşire (n= 91) ve asistan hekimler (n=71) oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Jefferson Hekim ve Hemşire İşbirliği Tutum ölçeğinin Türkçe şekli (Yıldırım ve ark. 2006) ve profesyonellikle ilgili görüşleri belirlemeye yönelik anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ortalama, standart sapma, yüzdelik, Students' t testi, tek/çift yönlü varyans analizi, ki kare testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin ortalama işbirliği puanı (49.89±4.72) asistan hekimlere (47.52±4.11) göre anlamlı derecede fazladır ve işbirliğine hekimlerden daha yatkındırlar (p=0.0001). Profesyonellik durumuna ilişkin görüşlerin değerlendirilmesi sonucunda ise hekimlerin hemşireleri mesleki anlamda yetkin, yeterli, güvenilir, gelişmeye açık ve birlikte çalışması memnuniyet verici olarak gördükleri, ancak hemşirelerin bu görüşün tersini ifade ettikleri belirlenmiştir. Çalışmanın yapıldığı Üniversite hastanelerinde, daha fazla işbirliğini sağlayacak çabalara gereksinim duyulduğu düşünülmektedir. Hemşirelerin hekimlerle olan ilişkilerini daha olumlu yönde geliştirecek ortak eğitim programlarının hazırlanması, düzenli ekip toplantıları ve hasta vizitleri gibi hasta bakım aktiviteleri bu amaçla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Nurse-physician collaboration is an essential element of patient care, and enhances patient wellness, job satisfaction. This study investigated the current attitudes toward collaboration and views on professionality among Nurses and physicians in 3 hospitals in one university. Random/stratified selection of nurses (n= 91) and residents (n= 76) working 1 to 6 years were included in the sample. Turkish version of Jefferson Scale of Attitudes toward Physician ? Nurse Collaboration (Yıldırım et. al. 2006) and a questionnaire to find out about the views on professionality were used collect data. Mean, standart deviation and percentages, Students? t test, one/two -way analysis of variance, The chi-square and the Pearson correlation analysis also were used for analysis. According to mean scores, Nurses? Collaboration mean score (49.89±4.72) were significantly higher than residents (47.52±4.11) meaning nurses had higher tendency toward collaboration then residents (p=0.0001). Residents expressed more favorable views favorable views towards nurses? professinality by stating they were reliable, competent, willing to grow, and happy to work with, where as nurses had opposite views for residents. There seems a need for more efforts to be taken towards collaboration in this university hospital. Shared educational and patient care activities such as regular team conferences, patient care rounds have an oppurtunity to develop positive relations between nurses and physicians.