Montmorillonit ve kırmızı çamur katkılıaljinat bazlı mikrokürelerin sentezi ve boya-metal içeren atıksuların arıtımı
Synthesis of montmorillonite and red mud added alginatebased microcheres and treatment of wastewater containing paint and metal
- Tez No: 650199
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Malahit Yeşili, Çinko, Kırmızı Çamur, Montmorillonit, Adsorption, Malachite Green, Zinc, Red Mud, Montmorillonite
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada montmorillonit, montmorillonit katkılı sodyum aljinat bazlı mikro küre, kırmızı çamur, kırnmızı çamur katkılı sodyum aljinat bazlı mikro küre ve sodyum aljinat mikro küre, sulu çözeltiden Malahit Yeşili, Çinko ve malahit yeşili-çinko karışımından boyarmadde ve ağır metal adsorpsiyonu için adsorbent olarak kullanıldı. Montmorillonit, montmorillonit katkılı sodyum aljinat bazlı mikro küre, kırmızı çamur, kırnmızı çamur katkılı sodyum aljinat bazlı mikro küre ve sodyum aljinat mikro küreyüzeyine malahit yeşili, çinko ve malahit yeşili-çinko karışımı ' nın adsorpsiyonu üzerine, başlangıç boyarmadde ve ağırmetal konsantrasyonu, adsorbent miktarıve temas süresinin etkisi zamanın bir fonksiyonu olarak incelendi. Ayrıca adsorpsiyon izotermi çalışmalar da gerçekleştirildi. Adsorpsiyon dengesine 120. dakikada ulaşıldı. Artan konsantrasyon, ile adsorplanan boya ve ağır metal miktarının arttığı tespit edildi. İncelenen tüm şartlar altında, montmorillonit üzerine malahit yeşili, çinkonun, malahit yeşili-çinko kompkleksinde malahit yeşilinin, malahit yeşili-çinko karıiımında çinkonun maksimum adsorpsiyon verimleri sırası ile %99.14, %99.12, %97.62, %93.6 olduğu belirlendi. Montmorillonit katkılı sodyum aljinat bazlı mikro küre ile, malahit yeşili, çinko ve malahit yeşili-çinko karışımının gideriminde maksimum adsorpsiyon verimleri sırası ile %75.36, %69.6, %45, %77.6olduğu belirlendi. Kırmızı çamur üzerine olduğunda ise sırası ile %97.72, %99.88, %78.8, %88.2, olduğu belirlendi. Kırmızı çamur katkılı sodyum aljinat bazlı mikro küre üzerine olduğunda %43.64, %71.6, %42.4, %50.64olduğu belirlendi. Sodyum aljinat mikro küre üzerine maksimum adsorpsiyonu sırası ile %49.6, %51.2, %46, %44.4 olduğu belirlendi. İzoterm incelemelerinde adsorpsiyonun Freundlich modeline uyduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, montmorillonite, montmorillonite doped sodium alginate based microsphere, red mud, sodium alginate based microsphere and sodium alginate microsphere with red mud additive, Malachite Green from aqueous solution, Zinc and malachite green-zinc mixture were used as dyestuff and adsorbent for heavy metal adsorption. . On the adsorption of montmorillonite, montmorillonite doped sodium alginate based microsphere, red mud, sodium alginate based microsphere and sodium alginate micro sphere with red mud additive, upon adsorption of malachite green, zinc and malachite green-zinc mixture, initial dye and heavy metal concentration, adsorbent amount and contact The effect of duration was examined as a function of time. In addition, adsorption isotherm studies were also carried out. Adsorption balance was reached in the 120th minute. It was determined that with increasing concentration, the amount of dye and heavy metal adsorbed increased. Under all conditions examined, it was determined that malachite green on montmorillonite, malachite green in malachite green-zinc complex, and zinc in malachite green-zinc mixture were 99.14%, 99.12%, 97.62%, 93.6%, respectively. It was determined that the maximum adsorption efficiencies in the removal of malachite green, zinc and malachite green-zinc mixture were 75.36%, 69.6%, 45%, 77.6%, respectively, with Montmorillonite doped sodium alginate based microsphere. When it was on red mud, it was found to be 97.72%, 99.88%, 78.8%, 88.2%, respectively. It was determined that when the red mud added sodium alginate based microsphere was on it, it was 43.64%, 71.6%, 42.4%, 50.64%. It was determined that the maximum adsorption of sodium alginate on microsphere was 49.6%, 51.2%, 46%, 44.4%, respectively. Adsorption was observed to fit Freundlich model in isotherm studies.