Nötrosofik tamsayılar halkasının bazı özellikleri
Some properties of neutrosophic integers ring
  1. Tez No: 650198
  2. Yazar: ŞERİFE SULTAN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Nötrosofik grup, nötrosofik halka, nötrosofik tamsayı, Neutrosophic group, neutrosophic ring, neutrosophic integer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tez çalışması, nötrosofik halkalardan biri olan nötrosofik tamsayılar halkası üzerinedir. Nötrosofik tamsayıların yapısı, Gauss tamsayıları ile benzerlik göstermektedir. Bu sebeple bu tezin amacı Gauss tamsayıları üzerine yapılan bazı çalışmaların nötrosofik tamsayılar için karşılıklarını araştırmaktır. Bu tez çalışmasında öncelikle Gauss tamsayıları ve bazı özellikleri verilecektir. Daha sonra nötrosofik grup, nötrosofik halka kavramları ile ilgili temel bilgiler özetlenmiştir. Tezin son kısmında ise, Gauss tamsayılarının özelliklerinin, nötrosofik tamsayılardaki karşılıkları incelenmiştir. Bu amaçla nötrosofik tamsayılarda norm tanımı verilmiş, normun özellikleri incelenmiştir. Nötrosofik tamsayılarda tersinir elemanlar, bunların normla ilişkisi, nötrosofik asal ve bileşik sayılar incelenmiştir. Nötrosofik tamsayılar için bölme algoritması verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we investigated the properties of the neutrosophic integers ring which is one of the neutrosophic rings. The structure of the neutrosophic integers are similar with Gaussian integers. So, the purpose of this thesis is to research the equivalents of the properties given in Gaussian integers for the neutrosophic integers. Firstly, some properties of Gaussian integers will be given and then the basic concepts on neutrosophic groups and rings will be summarized. In the last section, some of the studies done for Gauss integers are given the equivalents in neutrosophic integers. For this purpose, the definition of the norm of a neutrosophic integer and the properties of the norm are given. The unit elemants in the set of neutrosophic integers and their relationship with the norm, neutrosophic prime numbers are examined. Furthermore, the division algorithm for the neutrosophic integers is given.