Derin dentin çürüklü süt dişlerinde indirekt pulpa tedavisi ve direkt pulpa kapaklamasının klinik ve radyografik başarısının değerlendirilmesi
The evaluation of clinical and radiographic success of indirect pulp treatment and direct pulp capping at deciduous tooth with deep dentine decay
  1. Tez No: 650216
  2. Yazar: SEREN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS TULGA ÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Derin dentin çürüğü, Direkt pulpa kapaklaması, İndirekt pulpa tedavisi, Süt azı dişi, Deciduous molar tooth, Deep dentin decay, Indirect pulp treatment, Direct pulp capping
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Derin Dentin Çürüklü Süt Dişlerinde İndirekt Pulpa Tedavisi ve Direkt Pulpa Kapaklamasının Klinik ve Radyografik Başarısının Değerlendirilmesi Çalışmamızda derin dentin çürüklü süt dişlerinde uygulanmış olan indirekt pulpa tedavisi (İPT) ve direkt pulpa kapaklaması (DPK) tedavi başarılarının hem klinik hem de radyografik başarısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmaya herhangi bir sistemik hastalığı olmayan 7-9 yaş arası 45 hastaya ait (18 kız, 27 erkek) toplam 60 ikinci süt azı diş (34 alt, 26 üst) dahil edilmiştir. Belirli bir asistan tarafından son 6 ay içerisinde MTA Angelus (Angelus, Londrina, Brazil) materyali ile uygulanan İPT veya DPK tedavisi görmüş toplam 350 diş arşivden taranarak, dahil edilme kriterlerine uyan 30'u İPT, 30'u DPK tedavisi görmüş 60 ikinci süt azı dişi belirlenmiştir. Bu dişlerin tedavi gördükleri andan itibaren hesaplanarak 6. ay ve 1. yıllarında aynı hekim tarafından klinik ve radyografik değerlendirmeleri yapılmıştır. Dişler anamnezde ağrı, klinik değerlendirmede; perküsyon, palpasyon, lüksasyon, ödem, fistül ağzı varlığı; radyografik değerlendirmede ise lamina dura devamlılığı, periapikal lezyon, fizyolojik kök rezorpsiyonu, patolojik kök rezorpsiyonu varlığı açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi 0.05 kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucu 12 ay sonunda İPT grubunun (Grup I) genel başarısı (%96,55), DPK grubuna (Grup II) göre (%86,21) daha yüksek bulunmuştur. Aralarındaki bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). 6. ay sonunda klinik başarı oranları Grup I' de (%96,67), Grup II'de (%96,67); radyografik başarı oranları ise Grup I' de (%96,67), Grup II'de (%90) bulunmuştur. 12. ay sonunda klinik başarı oranları Grup I' de (%100), Grup II'de (%96,15); radyografik başarı oranları ise Grup I' de (%100), Grup II'de (%96,15) bulunmuştur. Hem klinik hem de radyografik başarı açısından 6. ay ve 12. ay kontrollerinde gruplar arasında gözlenen farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Ayrıca çalışmada değerlendirilen diğer bir nokta Grup II'de perforasyon lokalizasyonunun başarı üzerindeki etkisidir. Okluzal perforasyon gözlenen dişlerde %85,71 başarı gözlenirken, aksiyel perforasyonda %86,36 başarı gözlenmiştir. Perforasyon lokalizasyonu açısından aksiyel perforasyonda daha yüksek başarı gözlenmesine rağmen bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Genel kabulün tersi olan bu sonucun, çalışmamızdaki perforasyon lokalizasyonu grupları arasındaki dağılımın orantısızlığından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar; son dönemlerde sert dentine kadar çürük temizlenmesi mantığından uzaklaşılmasını destekler niteliktedir. Tedavi sırasında pulpa perforasyonu gözlenmeyen DDÇ'li süt azı dişlerinde yapılan tedavinin, pulpa perforasyonu gözlenen DDÇ'li süt azı dişlerine göre tedavi başarısının hem klinik hem de radyografik olarak yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Clinical and Radiographic Success of Indirect Pulp Treatment and Direct Pulp Capping At Deciduous Tooth with Deep Dentine Decay The aim of this study was to make an evaluation of clinical and radiographic success of indirect pulp treatment (IPT) and direct pulp capping (DPC) technique applied in deciduous teeth with deep dentine caries. In this study, 60 deciduous second molar teeth (34 mandibular, 26 maxillary) with deep caries lesions belong to 45 patients (18 girls, 27 boys) aged 7-9 years without any systemic disease were included. A total of 350 teeth treated by DPC or IPT which applied by MTA Angelus (Angelus, Londrina, Brazil) material by a specific assistant in the last 6 months were reviewed from the archive and as 30 of them were treated by IPT, 30 of them were treated by DPC, totally 60 deciduous second molar teeth where meet the criteria that was determined. Clinical and radiographic evaluations of these teeth were made by the same assistant on the 6th month and first year. Teeth were evaluated in terms of, pain in anamnesis; presence of percussion, palpation, luxation, edema, fistula in clinical evaluation; lamina dura continuity, periapical lesion, physiological root resorption and pathological root resorption in radiographic evaluation. The significance level accepted as 0.05 for the statistical evaluation of the data obtained. As a result, the overall success was of the IPT group (Group I) (96.55%) found higher than the DPC group (Group II) (86.21%) (P> 0.05, Fisher Excact Test). There was no statistically significant difference between them (p> 0.05, Fisher's Exact Test). At the end of the 6th month, clinical success rates were found (96.67%) in Group I, (96.67%) in Group II; radiographic success rates were found (96.67%) in Group I and (90%) in Group II. At the end of the 12th month; clinical success rates were found (100%) in Group I, (96.15%) in Group II; radiographic success rates were found (100%) in Group I and (96.15%) in Group II. In terms of both clinical and radiographic success, there was no statistically significant difference between the groups controlled on 6th month and 12th month (p> 0.05, Fisher's Exact Test). Also, another point we evaluated in this study was the effect of perforation localization on success in Group II. 85.71% success was observed in teeth with coronal perforations, nevertheless, 86.36% success was observed in cervical perforation. Despite the higher success was observed in cervical perforation, there was no statistically significant difference (p> 0.05, Fisher's Exact Test). We believe that this consequence is due to the disproportionality of the distribution between perforation and localization groups in our study which is also contrary to the general belief. The results we obtained from the study support to decline the recent idea that claims to remove all the dentin decay. As a result, treatment of deep dentin decay deciduous teeth without pulp perforation is more successful technique compared to the treatment of deep dentin decay molar teeth with pulp perforation both clinically and radiographical technique.