Investigation of tightly coupled arrays for wideband applications
Sıkı etkileşimli dizilerin genişbant uygulamalar için incelenmesi
  1. Tez No: 650218
  2. Yazar: KAAN ARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜDE GÜLBİN DURAL ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş Bant Dizili Antenler, Anten Minyatürleştirme, Sonlu Diziler, Sıkı Etkileşimli Dipol Diziler, Dizi Besleme, Wideband Array Antennas, Antenna Miniaturization, Finite Arrays, Tightly Coupled Dipole Arrays, Array Feeding
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez, ultra geniş bant açıklık uygulamalarında kullanılacak sıkı etkileşimli diziler hakkında derinlemesine araştırma sağlamayı amaçlamaktadır. Yapılan iş, gerçekleme sürecinden sonra simülasyon ve ölçümlerle desteklenmiştir. İlk olarak, sıkı etkileşimli dipol dizilerin çalışma prensipleri incelenmiştir. Wheeler'ın akım yüzeyi açıklığı konseptinden başlayarak, bant genişliği ve empedans konseptleri üzerine bazı hesaplamalar yapılmıştır. B.A. Munk'ın konsepte katkısı olan bitişik dipoller arasında kapasitif elemanların kullanımından bahsedilmiştir. Dizi birim hücresi eşdeğer devre yaklaşımı kullanılarak modellenmiştir, bant genişliği ve giriş empedans hesaplamaları MATLAB ortamı kullanılarak yapılmıştır. İki farklı kapasitif bağlantı mekanizması kullanan birim hücre tasarımları verilmiştir. Teorik bant genişliği ve model gereksinimlerini karşılayan optimize edilmiş nihai birim hücre ürünleri verilmiştir. Sıkıca bağlanmış dizilerin rezistanslı sonlandırılacak eleman sayılarının tespiti için simülasyonlar yapılmıştır. Uyarılmamış portların sayısı ile ilgili tartışmalar yapılmıştır. Bir dizi örnek sonlu dizi analizi yapılmıştır. PCB teknolojisi kullanılarak üretilebilen sonlu bir dizi tasarımı verilmiştir. Anten birim hücresi, maksimum eleman sayısını kısıtlayan sonlu PCB boyutundan dolayı, sonlu dizi ortamında değiştirilmiştir. Teorik sınırları karşılayan bir ultra geniş bant açıklığı, bu sonlu açıklık alanı kullanılarak tasarlanmıştır. Önerilen antenin beslemesi olarak kullanılmak üzere farklı dizi besleme mekanizmaları verilmiştir. Çeşitli besleme mekanizmaları araştırılmış, bunların sadece bir kısmının iyi performans gösterdiği tespit edilmiştir. Sonlu dizilerin üretim süreci ölçüm sonuçları ile birlikte verilmiştir. Ölçümler ve simülasyonlar arasındaki benzerlik tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide in depth research on tightly coupled dipole arrays to be used in ultrawideband apertures applications. First, operation principles of tightly coupled dipole arrays are investigated. Starting from the Wheeler's current sheet aperture concept, some calculations on bandwidth and impedance concepts are conducted. B.A. Munk's addition to the concept, use of capacitive elements between adjacent dipoles, are introduced. Array unit cell is modeled using equivalent circuit approach, bandwidth and input impedance calculations are conducted using MATLAB environment. Unit cell designs using two different capacitive coupling mechanisms are given. Optimized final unit cell products that satisfy theoretical bandwidth and pattern requirements are given. Simulations are conducted for determination of number of resistive terminations in tightly coupled arrays. Discussions on number of dummy elements are given. Series of example finite array analyses are conducted. A finite array design that is producible using PCB technology is given. Antenna unit cell is modified in a finite array environment, due to the fact that finite PCB size that restricts maximum number of elements. An ultrawideband aperture that satisfies the theoretical limits is designed using this finite aperture area. Different array feeding mechanism are given to be used as proposed antenna's feed. Various kinds of feed mechanisms are investigated, only a portion amongst them are determined that they do perform well. Manufacturing process of finite array is given along with the measurement results. Similarity between measurements and simulations are discussed.