The effects of icon design and background color on visual search performance and user preferences
İkon tasarımı ve arkaplan renginin kullanıcıların görsel arama performansları ve kişisel tercihleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 650219
  2. Yazar: BARIŞ BUMİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ŞENER PEDGLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Arama Performansı, Kullanıcı Tercihleri, İkon Tasarımı, Arkaplan Rengi, Kontrast Oranı, Visual Search Performance, User Preferences, Icon Design, Background Color, Contrast Ratio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Grafik kullanıcı arayüzleri için ekranda sunulan görsel bilginin, kullanıcılar tarafından doğru, hızlı ve mümkün olduğunca az çaba harcanarak anlaşılabiliyor olması son derece önemlidir. Ancak, kullanıcıların aşina oldukları grafik arayüzlerde bile sunulan bilgilerin doğru algılanması ve ekran üzerindeki konumlarının bulunabilmesi, belirli bir görsel arama süreci gerektirir. Bu nedenle, kullanıcıların görsel arama performanslarının incelenmesi, ekran üzerindeki farklı görsel sunumların kullanıcıların görsel arama süreleri üzerindeki etkilerinin ölçülebilmesi için en etkili yoldur. Tez araştırması kapsamında sunulan bu çalışmada, kullanıcı arayüzünün arkaplan rengi ve grafik ikonların tasarım özelliği olarak figürün arkaplan ile yaptığı kontrast oranı gibi iki farklı değişkenin kullanıcıların arama performansları ve kişisel beğenileri üzerine etkileri; 83 katılımcı ile birlikte 2 farklı arkaplan rengi ve 4 farklı ikon tasarım alternatifi üzerinden test edilmiştir. Bu amaçla kullanıcılara belli görevler verilmiş, görev tamamlama süreleri ve ikon tasarımlarımı için yaptıkları kişisel puanlamaların kayıtları bir test yazılımı yardımıyla kayıt altına alınarak, varyans analizleri yapılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki; - Kullanıcı arayüzünün arkaplan rengi ve ikon tasarımına bağlı olarak ortaya çıkan kontrast oranının kullanıcıların görsel arama performansları üzerinde etkili olduğu görülmüştür. - Kullanıcıların koyu arkaplan üzerindeki ikon gösterimlerini anlamlı bir şekilde daha çok beğendikleri incelenmiştir. Bu da arkaplan renginin kullanıcı tercihleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. - En iyi arama performansında sahip ikon setleri ile en çok beğenilen ikon setleri arasında farklılıklar gözlenmiştir. Bu da kullanıcı performansı ve kişisel tercihleri arasında doğrudan bir korelasyon olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most crucial points for the graphical user interfaces is that visual information on the screen must be perceived accurately, fast and effortlessly as much as possible. However, perceiving visual information accurately and finding their location on the screen requires some visual search even in familiar operating environments. Thus, visual search performance is an effective way in order to measure the effects of different visual presentation on users' processing speed. In the present study, the effects of two variables that may affect visual search performance which are background color of interface and figure/background contrast ratio as a feature of an icon design are investigated through two background color and four icon design alternatives with 83 participants. As a result of that, both task completion time and users' subjective preferences were gathered to assess the effects of visual presentation thanks to the software developed in order to store logs of task completion time and users' preferences. The results of the experiment revealed that; - The background color of an interface and icons has crucial effects on visual search performance. - There is a significant interaction between users' preferences and background color. Icon sets without backgrounds are evaluated with higher ratings on dark themes. - There is not a direct correlation between visual search performance and users' preferences in terms of icon design. The alternatives which were evaluated with higher subjective ratings are not necessarily distinguished with the task completion time.