Huxley, Zamyatin ve Orwell: Ağ toplumu olarak karşı ütopyalar
Huxley, Zamyatin and Orwell: Anti-utopias as web society
- Tez No: 650249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, karşı-ütopya, ağ toplumu, çalışma, teknoloji, Utopia, anti-utopia, web society, study, technology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma İlişkileri ve İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ütopya ile karşı-ütopya birbirlerine anlam bakımından ters düşen kavramlardır. Ütopya idealde olması gereken toplum düzenini yansıtırken, karşı ütopya tamamen karamsar bir toplum düzenini anlatmaktadır. Karşı ütopya olarakta tasvir edilen distopyalar yirminci yüzyılda en etkili eserlerini vererek toplumu derinden etkilemişlerdir. Distopya türü olarak eser veren yazarlardan en etkileyici olanlar Zamyatin, Huxley ve Orwell'dır. Onların yarattığı karamsar dünyalar, distopyanın gelişmesine büyük katkı sunmuştur. Eserlerinde bahsedilen teknolojik bağımlılık ve güvensizleştirme son derece ön plandadır. Günümüz değişen koşullarına göre şekillenen çalışma hayatında birçok değişim yaşanmaktadır. Teknoloji ile daha da ilerleyen fakat buna karşın düşünme kapasitesi azalan bir toplum yaratılmaktadır. Bu düzenin sonucundan doğan yeni bir toplum şekillenmiş ve“Ağ Toplumu”olarak hayat bulmuştur. Çalışmamızın amacı; günümüz koşullarındaki çalışmanın, ağ toplumu anlayışından nasıl etkilendiğinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda araştırmalar ve incelemeler nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamızda betimsel araştırma metodu kullanılmış olup, tarama metodu esas alınmıştır. Çalışmamızda üç karşı ütopya örneklem olarak seçilmiştir. Bulgular yazılı döküman ve belge incelemesi metodu ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular, bilimsel araştırma kuralarına göre yorumlanmış ve çıkarımlarda bulunularak çözüme kavuşturulmuştur. Bunun sonucunda yeni bir toplum olan ağ toplumunun çalışmayı olumsuz yönde etkilediği sonucuna varmış bulunmaktayız. Bunun yanında distopyalardaki çalışmanın düzen için ne kadar önemli olduğu ve distopyalarda belirtilen“çalışmaya pozitif değer verildiği”sonucuna ulaşmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Utopia and anti-utopia are concepts which are reversed in meaning. Utopia reflects an ideal social order while anti-utopia tells a dark social order. Dystopias that described as anti-utopias have given their most influential works in twentieth-century and affected the social order deeply. Zamyatin, Huxley and Orwell are the most influential writers of the dystopian genre. Dark worlds which they created has contributed to the development of dystopia greatly. In their work technological dependence and securitization are utmost at foreground. A whole range of changes has been taking place on work life according to changing modern-day conditions. A progressive society was created using technology but at the expense of people's thinking capacity. A new social order was formed as an outcome of this and came to life as“Web Society”. The purpose of our study is to investigate the effects of the perception of web society on today's work environment. Qualitative research and literature review were used in our study. And according to this research, we concluded that web society which is a new social order affects work life negatively. Besides this, we also concluded the importance of dystopian works for the current order and positive value given to the work order stated in dystopias. In our study, researches and examinations were done using qualitative research method. Our study was based on scanning method and descriptive research method was used. In our study, three anti-utopias were chosen as examples. Findings were collected using written documents and document examination methods. Obtained findings were explained according to scientific research rules and finalized with deductions. We concluded that the new form of society known as web society affects the working life negatively. Besides that, the importance of working order in dystopias and positive value given to working orders stated in dystopias were understood.