A Policy for the maintenance of a multistate multicomponent series systems
Çok evreli çok bileşenli seri bir sistem için bir bakım kuralı
  1. Tez No: 65025
  2. Yazar: ALEV KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Kuralları, Sürekli-Zaman Markov Süreçleri, Rassallaştırma. iv, Maintenance Policies, Continuous- Time Markov Processes, Randomization Method. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ÇOK EVRELI ÇOK BILEŞENLI SERİ BİR SİSTEM İÇİN BİR BAKIM KURALI Alev Kaya Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler Temmuz, 1997 Gerçek yaşamda hem sistemler hem de bileşenler için çeşitli performans düzeyleri belirlenebilir. Sistemlerin ve bileşenlerin yıpranması birçok bakım ve değiştirme modelinde dikkate alınmıştır. Ama bu çalışmaların çoğu tek bileşenli sistemler içindir. Bu tez çalışması çok bileşenli ve çok evreli bir bakım modeli üzerinedir; Van der Duyn Schouten and Vanneste (1993) tarafından dört evreli olarak çalışılan bir model, çok evreli olarak genişletilmiştir. Evreler iki farklı şekilde sınıflandırılmış, ve model her iki sınıflandırma altında üssel ve Erlang kalış süresi dağılımları için analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda uzun dönemde birim zaman ortalama maliyeti veren ifadeler elde edilmiştir. Bu ifadelerde yer alan geçici durum olasılıklarının hesaplanmasında rassallaştırma metodu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A POLICY FOR THE MAINTENANCE OF A MULTISTATE MULTICOMPONENT SERIES SYSTEM Alev Kaya M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler July, 1997 In real life situations various levels of performance for both systems and components are identified. Deterioration of systems and components has been considered by many maintenance and replacement models in the literature, but most of these models are for single component. Our study concerns a multistate multicomponent maintenance model. We extended the model studied by Van der Duyn Schouten and Vanneste (1993) with four states, (0,1,2,3), to a multistate system with 5+1 states, (0, 1,..., 5). While classifying these 5+1 states, we use two different classification schemes corresponding to different real life situations. Then, we analyze our model under both exponential and Erlang sojourn time distributions for both state classification schemes. As a result of our analysis, we derive expressions for the long-run average cost per unit time. We used the randomization method to evaluate the transient state probabilities during the implementation of the average cost expressions.