İnmeli hastalara verilen eğitimin uyku ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of education given to stroke patients on sleep and quality of life
- Tez No: 650257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Physical therapy, Stroke, Rehabilitation, Sleep quality, Quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, fizik tedavi servisinde tedavi görmekte olan ve fizik tedavi polikliniğine gelen inmeli hastalara verilen eğitimin uyku ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla, ön test-son test randomize kontrollü çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, 15 Haziran 2019-29 Şubat 2020 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin fizik tedavi servisinde tedavi görmekte olan ve fizik tedavi polikliniğine gelen 92 inmeli hasta (girişim grubu=46, kontrol grubu=46) dahil edilmiştir. Girişim grubunda yer alan inmeli hastalara toplam 20 hafta süren sağlık eğitimi programı uygulanmış olup, 3 ay boyunca takip edilmiştir. Veriler tanımlayıcı bilgi formu, yaşam kalitesi ölçeği (SSQOL) ve Richard'sCampbellUyku Ölçeği (RCUÖ) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma ve t-testi kullanılmıştır. Çalışma bulguları son testte girişim grubunun uyku kalitesi puan ortalamalarının kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğunu göstermiştir. Son testte yaşam kalitesine alt boyutlarından enerji, dil, aile ve sosyal roller, aktivite, öz bakım, sosyal roller, üst ekstremite, görme ve üretkenlik puan ortalaması kontrol grubundan yüksek olarak belirlenmiştir. Duygu durum, kişilik ve düşünme alt boyutları yönünden son testte gruplar arasında fark saptanmamıştır. Son testte girişim grubunun yaşam kalitesi toplam puanları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; bu çalışma kapsamında uygulanan eğitim programı ve hasta takibinin inmeli hastaların uyku ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a pretest-posttest randomized controlled study in order to determine the effect of education given to stroke patients who are being treated at the physical therapy service and who come to the physical therapy clinic to sleep and quality of life. The study included 92 stroke patients (intervention group=46, control group= 46) who were treated at the physical therapy service of a university hospital between 15 June 2019 and 29 February 2020. A total of 20 weeks of health education program was applied to stroke patients in the intervention group and followed for 3 months. The data were collected using descriptive information form, quality of life scale (SSQOL) and Richard's Campbell sleep scale (RCAS). Number, percentage, average and standard deviation and t-test were used to evaluate the data. The findings showed that the sleep quality mean scores of the intervention group were statistically significantly higher than the control group. In the last test, the average of energy, language, family and social roles, activity, self-care, social roles, upper extremity, vision, and productivity scores of the sub-dimensions of life quality were determined to be higher than the control group.There was no difference between the groups in terms of mood, personality and thinking sub-dimensions in the post-test. In the posttest, the quality of life total scores of the intervention group was found to be statistically significantly higher than the control group. As a result; It was observed that the education program and patient follow-up implemented within the scope of this study positively affected the sleep and life quality of stroke patients.