Acil servise kafa travması nedeni ile başvuran olguların değerlendirilmesi; ileriye dönük, gözlemsel çalışma
Evaluation of cases applying to emergency service with head trauma; prospective, observational study
  1. Tez No: 650338
  2. Yazar: KÜBRA PARPUCU BAĞÇECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BALOĞLU KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: kafa travması, acil, kanama, head trauma, emergency, bleeding
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Acil servis başvurularının önemli kısmını oluşturan kafa travmalarının uygun yönetimi ve intrakranial kanamalar için risk oluşturan durumların bilinmesi olası komplikasyonların erken tanınması, hastalarda morbidite ve mortalitenin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada amaç, kafa travması nedeniyle acil servise başvuran olguları, bu olgularda klinik sonlanımı etkileyen faktörleri ve acil servis hasta idaresini ileriye dönük, gözlemsel olarak değerlendirmektir. Çalışma 27.02.2019 – 27.02.2020 tarihleri arasında kafa travması nedeniyle ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran, 18 yaş ve üstü olgularda ileriye dönük, gözlemsel olarak yapılmıştır. Toplam 556 olgunun yaş ortalaması 45.9±21.5 ve 332'si (%59.7) erkekti. Kronik hastalık varlığı olanlar, yeni nesil oral antikoagülan (NOAC) kullanımı olanlar, başvuru muayenede bilinç değişikliği olanlar, GKS 15'in altında olanlar ve minör olmayan kafa travması olanlar ile başvuru anında çekilen beyin BT'de intrakranial kanama sıklığı arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Kontrol beyin BT'de kanama artışı / yeni gelişen kanama varlığı ile anlamlı ilişki saptanan tek faktör aPTT'de uzama olarak belirlenmiştir. Tüm çalışma grubunda exitus olan olgu azlığı nedeniyle mortalite değerlendirmesi anlamlı bulunamadı. Sonuç olarak kafa travması ile başvuran olguların klinik, muayene ve görüntülemelerinin uygun şekilde yapılması, risk faktörlerinin doğru şekilde belirlenmesi hastalarda morbidite ve mortalitede azalmaya neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
Appropriate management of head trauma, which constitutes an important part of emergency service admissions, and awareness of the situations that pose a risk for intracranial hemorrhage are very important in terms of early recognition of possible complications and prevention of morbidity and mortality in patients. The aim of this study was to evaluate the patients who applied to the emergency department due to head trauma, the factors affecting the clinical outcome in these cases and the emergency department patient management prospectively and observationally. The study was carried out prospectively, observationally, in patients aged 18 and over who applied to ESOGU Health, Practice and Research Hospital Emergency Service between 27.02.2019-27.02.2020 due to head trauma. The average age of 556 cases was 45.9 ± 21.5 and 332 (59.7%) were male. A significant relationship was found between the presence of chronic disease, the use of NOAC, those with changes in consciousness at the admission examination, those with GCS below 15 and non-minor head trauma and the frequency of intracranial bleeding in the brain CT taken at the time of presentation. The only factor that was found to be significantly associated with increased bleeding / presence of new bleeding in control brain CT was determined as prolongation in aPTT. Mortality evaluation was not found significant due to the low number of cases who died in the whole study group. In conclusion, proper clinical, examination and imaging of the patients with head trauma, determination of risk factors will lead to a decrease in morbidity and mortality in patients.