Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinde zihinsel yetersizliğe yönelik tutumların geliştirilmesi: Randomize kontrollü bir çalışma
Promoting attitudes towards intellectual disability in finalyear medical students: A randomized controlled study
  1. Tez No: 650339
  2. Yazar: SEVİL AKBULUT ZENCİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA METİNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizliğe yönelik tutumlar, tıp fakültesi öğrencileri, randomize kontrollü çalışma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmanın amacı, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinde Zihinsel Yetersizlik (ZY)'e yönelik tutumların geliştirilmesi eğitim programı oluşturarak, programın etkinliğinin değerlendirilmesidir. Çalışma, Mayıs 2019- Haziran 2020 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde yapılan metodolojik ve randomize kontrollü olarak kurgulanan bir müdahale araştırmasıdır. Metodolojik çalışma 1-6. sınıf 366 öğrencide yapıldı. Yapılan analizlerde Zihinsel Yetersizliğe Yönelik Tutumlar Anketi-Kısa Formun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu bulundu. Çalışmanın müdahale aşamasında son sınıf öğrencilerinden halk sağlığı stajına gelen gruplar randomize edilerek iki grup müdahale (n=71) iki grup kontrol grubu (n=68) olarak seçildi. Müdahale grubundaki öğrencilere“Zihinsel Yetersizliğe Yönelik Tutumların Geliştirilmesi”eğitim programı uygulandı. Eğitim programında seminer tarzı eğitimin yanında role-playler, örnek olgu tartışmaları, ZY'i olan bireylerle etkileşimler ve hastalık simülasyonu yapan ZY'i olan bireylerle anlatılan hasta değerlendirmeleri yer almaktaydı. Kontrol grubuna ise kolera salgının konu edildiği bir video izletildi. Çalışmada müdahale grubunda müdahale sonrasında öncesine göre tutumun tüm alt alan puanlarında olumlu yönde değişiklik bulundu. Takip sonrasında alt alanlardan davranışsal alan dışında tüm alt alanlarda olumlu yönde değişim bulunmaktaydı. Müdahale öncesi ve takip sonrası puanlardaki değişim farkının değerlendirmesinde tüm alt alanlarda müdahale grubundaki değişim daha fazlaydı (duyarlılık ve şefkat alt alanı hariç). Çalışmada eğitim programının öğrencilerin tutumlarında olumlu bir değişiklik sağladığı bulundu. Eğitim programında kullanılan tekniklerin çeşitliliği, tutumları olumlu yönde etkilemesi ve öğrencilerden olumlu geribildirimler alınması ile eğitim programının tıp fakültesi öğrencilerinin eğitiminde kullanılmak üzere örnek olabileceği, gerektiğinde geliştirilerek müfredata eklenebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to create a training program for promoting attitudes towards individuals with intellectual disability in final year medical students, and to evaluate the effectiveness of the program. The study is a methodological and randomized controlled intervention study conducted on Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty students between May2019 and June2020. The methodological study was conducted on 366 1-6th grade students. In the analyzes it was found that the Attitudes Towards Intellectual Disability Questionnaire-Short Form is a valid and reliable measurement tool. In the intervention phase of the study, the final year students who came to public health internship were randomized and two groups of intervention (n=71) were selected as two groups of control groups (n=68). The training program“Promoting Attitudes Towards Intellectual Disability”was applied to the students in the intervention group. The training program included roleplays, sample case discussions, interactions and patient evaluations with individuals with intellectual disability, who simulated disease, as well as seminar-style training. The control groups watched a video about the cholera. A positive change was found in all sub-domain scores of the attitude after the intervention compared to preintervention. After the follow-up, there was a positive change in all sub-domains except the behavioral domain. In the evaluation of the difference in the change in scores before and after the intervention, the change in the intervention group was greater (except the sensitivity and tenderness sub-domain).In the study, it was found that the training program provided a positive change in students' attitudes. With the variety of techniques used in the training program, its positive effects on attitudes and positive feedback from students, it was concluded that the training program could be an example to be used in the education of medical faculty students, and can be developed and added to the curriculum when necessary.