Kolesteatom etyopatogenezi ve alternatif medikal tedavi seçenekleri için imiquimod, siklosporin, takrolimus, 5-florourasil maddelerinin etkilerinin araştırılması
Investigation of etiopathogenesis of cholesteatoma and effects of imiquimod, cyclosporine, tacrolimus, 5-fluorouracil substances for alternative medical treatment options
- Tez No: 650337
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ÇAKLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kolesteatom, Hücre Kültürü, İnterlökin, Medikal Tedavi, Cholesteatoma, Cell Culture, Interleukin, Medical Treatment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kolesteatom; timpanik veya mastoid kavite içerisinde keratinize skuamoz epitel ve subepitelyal bağ doku fragmanlarından oluşan kitle olarak tanımlanmıştır. Kolesteatomun kesin etyopatogenezi halen bilinmemektedir. Günümüzde kolesteatom tedavisinde kabul gören tek küratif tedavi seçeneği olan cerrahinin yüksek maliyeti, morbiditesi ve nüks oranları nedeniyle kolesteatom tedavisinde alternatif medikal tedavi araştırmaları hız kazanmıştır. Kolesteatom patogenezini gözleyebilmek ve alternatif medikal tedavi seçenekleri geliştirebilmek amacıyla kolesteatom nedeniyle opere edilen 3 hastadan alınan kolesteatom dokuları ile kolesteatom doku kültürü oluşturuldu. HEKa hazır hücre dizileri de kültüre edildi. Kolesteatom hücrelerine 5-FU uygulanan(n=9), siklosporin uygulanan(n=9), takrolimus uygulanan(n=9), imiquimod uygulanan(n=12); HEKa hücrelerine 5-FU uygulanan(n=9), siklosporin uygulanan(n=9), takrolimus uygulanan(n=9), imiquimod uygulanan(n=12) ve 48. saatte sitokin ve canlılık düzeyi ölçümleri yapılan gruplar oluşturuldu. Kontrol grubu olarak hiçbir ilaç uygulanmayan ve ölçümleri hemen yapılan kolesteatom grubu(n=3), 48. saatte ölçümleri yapılan 48. saat kolesteatom grubu(n=3), 48. saatte ölçümleri yapılan 48. saat HEKa grubu oluşturuldu(n=3). Kolesteatom 48. saat kontrol grubunda; HEKa 48.saat kontrol grubuna göre IL-6 ve TNF-α seviyeleri yüksek saptanmıştır. Bu sitokinlerin etki mekanizmaları düşünüldüğünde JAK/STAT ve MAPK, PI3K/Akt(PKB) sinyal yolağı ve NFκB proteininin etyopatogenezde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Uygulanan tüm ilaçlar antiinflamatuar, sitotoksik ve antiproliferatif etki göstermiştir. Özellikle İmiquimod 50 µg/ml dozunda güçlü etkisi ile kolesteatomda potansiyel bir tedavi umududur.
Özet (Çeviri)
Cholesteatoma is defined as a mass consisting of keratinized squamous epithelium and subepithelial connective tissue fragments within the tympanic or mastoid cavity. Etiopathogenesis of cholestetaoma has still remained unclear. Surgery is the only one acceptable treatment of cholesteatoma currently but; investigation of alternative medical treatment options of cholesteatoma speed up because of high cost, morbidity, recurrence rate of surgery. In order to observe the pathogenesis of cholesteatoma and to develop alternative medical treatment options, cholesteatoma tissue culture was formed with cholesteatoma tissues obtained from 3 patients who operated for cholesteatoma. HEKa ready cell lines were also cultured. 5-FU applicated(n=9), cyclosporine applicated(n=9), tacrolimus applicated(n=9), imiquimod applicated(n=12) cholesteatoma cells; 5-FU applicated(n=9), cyclosporine applicated(n=9), tacrolimus applicated(n=9), imiquimod applicated(n=12) HEKa cells were separated groups and 48th hour cytokines and viability measurements were established. As the control group, cholesteatoma group(n=3) without any application and measured immediately, 48th hour cholesteatoma group (n=3), measured at 48th hour, and 48th hour HEKa group(n=3), measured at 48th hour, were formed. In the 48th hour control group of cholesteatoma; IL-6 and TNF-α levels were found to be higher than the 48th hour control group of HEKa. Considering the mechanism of action of these cytokines, the JAK/STAT, MAPK, PI3K/Akt(PKB) signal pathway and NFκB protein are thought to play an important role in the etiopathogenesis of cholesteatoma. All drugs applications showed anti-inflammatory, cytotoxic and antiproliferative effects. Especially Imiquimod is a potential treatment prospect in cholesteatoma because of strong effect at the dose of 50 µg / ml.