Optimal row column designs for treatment control comparisons
Test ve kontrol örneklerinin karşılaştırılması için optimum satır sütun dizaynları
  1. Tez No: 65036
  2. Yazar: MURAT AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dengeli Dağılımlı Satır Sütun Dizaynları, Eş Anlı Güven Aralığı Ölçütü, Heterasyonun İki Yönlü Eliminasyonu, Optimum Dizaynlar. iv, Balanced Treatment Row-Column Designs, Optimal Designs, Simultaneous Confidence Interval Criterion, Two-Way Elimination of Hetero geneity. in
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET TEST VE KONTROL ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İÇİN OPTİMUM SATIR SÜTUN DİZAYNLARI Murat Aksu Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler Ağustos, 1997 Test örneklerini bir kontrol örneği ile karşılaştırma problemi ile bir çok uygulamada karşılaşılmaktadır. Göz önünde bulundurulan durum için kullanılabilecek pek çok alternatif dizayn vardır. Problem, alternatifler arasında en iyiyi, belirli bir ölçüte göre seçmektir. Bu çalışmada heterasyonun çift yönü eliminasyonu modeli ve eş anlı güven aralığı ölçütü kullanılmıştır. Eş anlı güven aralığının hesaplanması ve optimum dizaynların bulunması için araç ve metotlar tarif edilmiştir. Son olarak, heterasyonun iki yönlü eliminasyonu ve eş anlı güven aralığı kriterine göre optimum olan satır sütun dizaynlarının belirli parametre değerleri için tabloları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL ROW-COLUMN DESIGNS FOR TREATMENT CONTROL COMPARISONS Murat Aksu M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler August, 1997 Problem of comparing a set of test treatments with a control or standard treatment arises in many applications. In the literature, there exist a number of alternative design settings available for the situation being considered. Problem is to choose one among several alternatives which is best in some sense. In this thesis, we considered two-way elimination of heterogeneity model with simultaneous confidence coefficient criterion. A procedure for making exact joint confidence statements for multiple comparisons with a control was described and some methods for the construction of the Balanced Treatment Row-Column Designs (BTRCD's) were given. Finally, tables of optimal BTRCD's were provided for practical range of parameter values.