Analysis of reactive scheduling problems in manufacturing systems
Üretim sistemlerindeki tepkisel çizelgeleme problemlerinin analizi
  1. Tez No: 65037
  2. Yazar: MURAT BAYIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tepkisel çizelgeleme, Işın taraması, Atelye tipi üretim sistemi çizelgelemesi, Reactive Scheduling, Beam Search, Job Shop Scheduling iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET üretim sistemlerindeki tepkisel çizelgeleme problemlerinin analizi Murat Bayız Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. ihsan Sabuncuoğlu Temmuz, 1997 Bu çalışmada atelye tipi üretim sistemleri için yeni bir çizelgeleme algoritması geliştirilmiştir. Bu algoritma süzülmüş ışın taramasına dayalı sezgisel bir yöntemdir. Değerlendirme işlevleri ve tarama parametreleri üzerine yapılan kapsamlı çözümlemelerden sonra, algoritmanın çözüm kalitesi ve zamanı açılarından başarımı“tüm bitirim süresi”ve“ortalama gecikme”ölçütlerinde ölçülmüştür. Bu çalışmanın ikinci bölümünde tepkisel çizelgeleme problemi incelenmiştir. Özellikle tepki olmayan, dönemsel tepki ve sürekli tepki gibi yöntemler değişik deney koşulları altında çözümlenmiştir. Bu tezde ışın taramasına dayalı kısmi çizelgeleme yöntemi de araştırılmıştır. Bu yöntem gerekirci ve rassal ortamlarda değişik atelye tipi üretim biçimlerinde çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF REACTIVE SCHEDULING PROBLEMS İN MANUFACTURING SYSTEMS Murat Bayız M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu July, 1997 in this study we develop a new scheduling algorithm for the job shop problem. The proposed algorithm is a heuristic method based on the filtered beam search. After extensive analyses on the evaluation functions and search parameters of the beam search, we measure the performance of the algorithm in terms of quality of solutions and CPU times for both the makespan and mean tardiness criteria. in the second half of the research, we study the reactive scheduling problem. Specifically, we analyze several reactive methods such as no response, periodic response and continuous response under various experimental conditions. The beam search based partial scheduling is also studied in this thesis. The method is analyzed for both deterministic and stochastic environments under several job shop configurations.