Sürdürülebilir kapalı döngü tedarik zinciri ağ tasarımı
Network design in sustainable closed loop supply chain
- Tez No: 650379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapalı döngü tedarik zinciri ağı, Sürdürülebilirlik, Karma tam sayılı modelleme, Hedef programlama, BAHP, Closed loop supply chain network, Sustainability, Mixed integer modeling, Goal programming, FAHP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada sürdürülebilirliğin ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini aynı anda optimize etmeye çalışan ve stratejik kararları belirlemeye yönelik kapalı döngü tedarik zinciri ağı tasarlanmıştır. Önerilen yaklaşım tedarik zinciri süreçlerinde hedef programlama tekniklerini kullanarak maliyetleri ve çevresel zararları minimum yaparken sosyal faydayı maksimum yapmaya dikkate alarak geliştirilmiştir. Geliştirilen model, sürdürülebilirliğin sosyal etkilerinde işçi istihdamını artırmaya yönelik işçi sayıları karar değişkenleri modele entegre edilmiş. Ayrıca sürdürülebilirliğin 3 temel halkası kendi içerisinde değerlendirerek BAHP teknikleriyle ağırlıklandırıp yeni bir model elde edilmiştir. Geliştirilen modelin farklı koşullar altındaki etkileri senaryo analizi oluşturularak incelenmiştir. Kapasite, talep, maliyetler, karbon miktarları, iş gücü değişkenliği altında modelde belirlenen parametrelere etkileri analiz edilmiştir. Senaryo analizinde incelenen sonuçlar doğrultusunda modelde belirlenen karar değişkenleri üzerinde en çok etkiye sahip olan parametreler; talep değişkenliği, maliyetler, bir işçinin aktarabileceği ürün miktarı ve tesislerdeki kapasite değişkenliği olduğu görülmektedir. Değişkenlikler içerisinde en iyi sonucunun maliyetlerin %30 azaltılması durumdan olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a closed loop supply chain for determining strategic decisions attempting to optimize simultaneously economic, environmental and social effects of sustainability is designed. Recommended closed loop supply chain is developed by using goal programming techniques and considering to make social utility maximum while keeping costs and environmental damages to minimum. Decision variables number of workers, aiming to employ workers in social effects of sustainability are integrated into developed model. Moreover, a new model is created by assessing 3 basic rings of sustainability within themselves and weighing them with FAHP (Fuzzy Analytic Hierarchy Process) methods. The effects of the developed method under different conditions are examined building a scenario analysis. The model's effects on parameters set as“capacity”,“demand”,“cost”,“carbon amount”and“variable of labour force”are analysed. It is seen that“demand variability”,“costs”,“the quantity of products that one worker can transfer”and“ variability of facilities' capacity”are the most effective parameters on decision variables which are defined on the model in accordance with the results of scenario analysis. It is concluded that the most demanded result expected from the parameters is reducing the costs by % 30.