Lisansüstü eğitim alan öğrencilerin eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of the attitudes of the postgraduate students towards homosexual individuals
  1. Tez No: 650392
  2. Yazar: TUĞBA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, tutum, lisansüstü öğrenci, Homosexuality, attitude, graduate student
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Lisansüstü eğitim alan öğrencilerin eşcinsel bireylere yönelik tutumlarını incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde 2018 Aralık– 2019 Aralık tarihleri arasında Lisansüstü eğitimine devam eden 90 gönüllü öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri,“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Eşcinsellik Tutum Ölçeği”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde dağılımı, Kolmogorov-Smirnov, One-Way ANOVA, Kuruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Lisansüstü öğrencilerin çoğunluğunu 22-26 yaş grubu (%47,78), kadın (%65,6), bekar (%77,8), gelir gidere denk (%55,6), çekirdek aile yapısına sahip (%87,8), büyük şehirde yaşayan (%48,9), eşcinsel birey tanıdığı olmayanlar (%73,3) oluşturmuştur. Lisansüstü öğrencilerinin eşcinsel bireylere yönelik tutumları ile medeni durum, gelir düzeyi, aile tipi, yaşanılan yer, yaşamın büyük bir bölümünün geçirildiği yer arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamıştır. Cinsiyeti kadın olan lisansüstü öğrencilerinin eşcinsel bireylere yönelik tutumunun daha olumlu olduğu bulunmuştur (P=0,042). Eşcinsel birey tanıdığı olan lisansüstü öğrencilerinin de eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu saptanmıştır (P=0,001). Sonuç: Lisansüstü öğrencilerin eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının kadın cinsiyet ve eşcinsel tanıdık olma durumundan olumlu yönde etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the attitudes of graduate students towards homosexual individuals. Methodology: The sample of this descriptive and cross-sectional study consisted of 90 volunteer students attending postgraduate education at Ege University Institute of Health Sciences, Ege University Institute of Social Sciences, and Ege University Institute of Science between December 2018 and December 2019. Research data were collected by face-to-face interview method using“Tanıtıcı Bilgi Formu”and“Homosexuality Attitude Scale”. Number and percentage distribution, Kolmogorov-Smirnov, One-Way ANOVA, and Kuruskal Wallis parametric and non-parametric tests were used to evaluate the research data. Findings: The majority of graduate students were in the 22-26 age group (47.78%), women (65.6%), single (77.8%), income and expense equivalent (55.6%), nuclear family (87.8%), those living in the big city 48.9%), and having no homosexual relatives or friends (73,3%). There was no statistically significant difference between the attitudes of graduate students towards homosexual individuals and marital status, income level, family type, native place, and the place where most of life was spent. It was found that the attitudes of the graduate students who are women have more positive to homosexual individuals (P=0,042). A statistically significant difference was found between gender and being acquainted with homosexual individuals (P=0,001). Conclusion: It was determined that attitudes of graduate students towards homosexual individuals were positively affected by gender and familiarity with homosexuals.