Akut serebrovasküler hastalıklarda diffüzyon mrg bulgularının kandaki iskemik modifiye albümin düzeyi ile ilişkisi
- Tez No: 650447
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EVVAH KARAKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler Hastalık, İskemik Modifiye Albümin, Diffüzyon MRG, Cerebrovascular Disease, Ischemia Modified Albumin, Diffusion MRI
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Demirci B. Akut Serebrovasküler Hastalıklarda Diffüzyon MRG Bulgularının Kandaki İskemik Modifiye Albümin Düzeyi İle İlişkisi. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Uzmanlık Tezi). Ankara 2014.SVO acil servislerde sık karşılaşılan, hızlı tanı ve tedavi halinde morbidite ve mortalite oranı düşürülebilen bir patolojidir. Çalışmamız 1 Ocak 2014 ve 1 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapıldı. İskemik inme tanısı konan hastalar ve kontrol grubu hastaları üzerinde prospektif olarak yapıldı. Çalışmamızda inme tanısı alan ve diffüzyon MRG'de diffüzyon kısıtlaması bulunan 44 hastanın yaş, cinsiyet, vital parametreleri, komorbid hastalık durumları, nörolojik defisit düzeyleri, İMA düzeyleri, diffüzyon MRG tutulum hacimleri ve mortalite oranları incelendi.Çalışmamızda İMA düzeyinin karşılaştırılması amacıyla acil servisimize üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle başvuran 44 kişilik kontrol grubu eklendi. Çalışma verileri SPSS 18.0 programı kullanılarak değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistiklerin karşılaştırılması Kolmogorov Smirnov testi ile yapıldı. Gruplar karşılaştırılmasında Student t–test, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, Pearson'unkorelasyon testi ve Ki-Kare testi kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05). Yine mortalite ve İMA düzeyi arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmadı (p>0,05). Sonuç olarak; İMA seviyesi akut iskemik inme kliniği olan hastalarda kullanılabilecek bir parametre olup, MRG'deki difüzyon kısıtlaması alanının göstergesi olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Relationship Between Blood Ischemic Modified Albumin Levels and Diffusion MRI Findings in Acute Cerebrovascular Disease Patients. Ankara Numune Education and Research Hospital. Ankara, 2014. Cerebrovascular disease is frequently pathology encountered in the emergency room and morbidity and mortality rate can be reduced if patients receive a rapid diagnosis and treatment. Our study was performed between January 1, 2014 and July 1, 2014. A prospective study was performed on patients in the diagnosis of ischemic stroke patients and the control group. In our study, 44 patients who were diagnosed as stroke and had restriction on diffusion MRI, were examined about their age, sex, vital parameters, comorbid disease states, neurological levels, IMA levels, diffusion MRI restriction volumes and mortality rate.In our study, 44 upper respiratory tract infection patients who admitted to our emergency department were included as control group in order to compare IMA levels. Study data were analyzed using SPSS 18.0 program. Comparison of descriptive statistics were performed with the Kolmogorov-Smirnov test. Student's t-test, Mann-Whitney, Kruskal Wallis, Pearson's correlation test and chi-square test was used for the comparison of groups. Results at 95% confidence interval and the meaningfulness at p 0.05). Again, there was no significant association between IMA levels and mortality (p> 0.05). As a result; IMA level is a parameter that can be used clinically in patients with acute ischemic stroke, can be considered as an indicator of diffusion restriction area on MRI.