Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Pelitköy Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 15-49 yaş aralığındaki kadınlarda premenstrüel sendrom görülme sıklığı, ilişki faktörleri ve baş etme tutumları
- Tez No: 650452
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Premenstrüel Sendrom, Prevalans, Üreme çağındaki kadınlar, Premenstrual Syndrome, Prevalence, Women of reproductive age
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Premenstrüel bozukluk (PMS), menstrüel siklusun luteal fazında gelişen, kişinin günlük fonksiyonunu etkileyen ve menstruasyonun başlamasıyla çözülen biyopsikososyal sorunlarla karakterize siklik bir problemdir. Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Pelitköy Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 15-49 yaş aralığındaki kadınlarda premenstrüel sendrom görülme sıklığı, ilişkili faktörleri ve baş etme tutumları amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Kesitsel tipteki bu araştırmada özel bir örnekleme yöntemi kullanılmadan Şubat-Temmuz 2020 tarihleri arasında aile sağlığı merkezine kayıtlı olup polikliniğine başvuran 15-49 yaş aralığındaki 226 kadına literatür doğrultusunda hazırlanmış sosyodemografik anket ve premenstrüel sendrom ölçeği yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda PMS prevalansı % 41,6 idi. Araştırmadaki kadınların yaş ortalaması 30,0 ± 8,2 / yıl bulunmuştur. Bekar olanlarda PMS daha sık izlenmiştir. Ev hanımı olanlarda ise PMS sıklığı daha az izlenmiştir. Annesi üniversite mezunu kadınlarda PMS sıklığı okuryazar olmayanlara göre daha fazla izlenmiştir. Annesi ev hanımı olanlarda çalışanlara göre PMS semptomları daha sık izlenmiştir. Düzenli egzersiz yapmak ile PMS varlığı arasında ilişki yokken, sigara içiciliği ile PMS görülme durumu arasında ilişki vardır. Dismenore varlığında PMS yaygınlığı fazladır. Daha önce PMS hakkında bilgi alan kadınlarda PMS semptomları daha sık görülmektedir. Aile öyküsü olanlarda PMS semptomları görülme sıklığı daha fazladır. Kadınların büyük çoğunluğu doğumla, cinsel aktivite ile ve ilerleyen yaşla değişim olmadığını bildirmişlerdir. Şikayetleri etkileyen en sık faktörler stresli çalışma ortamı (%17,7) ve sıcak/soğuk hava (%17) olarak bulunmuştur. Sonuç: PMS sıklığı bekarlarda yüksek bulunurken ev hanımı olanlarda öğrenci ve çalışanlara göre daha az bulunmuştur. Sigara içiciliği PMS için bir risk faktörüdür. Dismenore varlığı, ailede PMS öyküsü PMS görülme sıklığını artıran faktörlerdendir. Çalışmamızda ve de yapılmış pek çok araştırmada PMS sıklığı yadsınamayacak düzeydedir. Birinci basamak hekimlerinin 15-49 yaş kadın izlemlerinde bu hastalığı tanıması ve tedavisine yön vermesi önemlidir. Çünkü PMS, hayatı tehdit edici bir unsur olmamasına karşın yaşam kalitesini bozan ve üretkenliği düşüren bir sendromdur.
Özet (Çeviri)
Aim: Premenstrual disorder is a cyclic problem characterized by biopsychosocial problems that develop in the luteal phase of the menstrual cycle, affect the daily function of the person and resolve with the onset of menstruation. In this study, the prevalence of premenstrual syndrome, related factors and coping attitudes in women aged between 15 and 49 years enrolled in Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Pelitköy Education Family Health Center was aimed. Material-Methods: In this cross-sectional study, without using a special sampling method, 226 women between the ages of 15-49 who were registered to the family health center and applied to the outpatient clinic between February and July 2020 were administered a sociodemographic questionnaire and premenstrual syndrome scale prepared in accordance with the literature and face to face patients are listened to achieve the best results. Results: The prevalence of PMS in our study was 41.6 %. The average age of the women in the study was found to be 30.0 ± 8.2 / year. PMS was observed more frequently in those who were single. The frequency of PMS was observed less in those who were housewives. The prevalence of PMS was higher in women with a university degree than in illiterate women. PMS symptoms were observed more frequently in those whose mothers were those who worked compared to housewives. While there is no relationship between regular exercise and the presence of PMS, there is a relationship between smoking and PMS. PMS prevalence is high in the presence of dysmenorrhea . PMS symptoms are more common in women who have previously learned about PMS. The frequency of PMS symptoms is higher in those with a family history is more. The majority of women reported no change with childbirth, sexual activity and advancing age . The most common factors affecting the complaints were found to be the stressful working environment (17.7 %) and hot / cold weather (17 %). Conclusion: The prevalence of PMS was found to be higher in singles, while it was found to be less in housewives than students and employees. Smoking is a risk factor for PMS. The presence of dysmenorrhea and a family history of PMS are among the factors that increase the incidence of PMS. In our study and in many other studies, the frequency of PMS is undeniable. It is important for primary care physicians to recognize this disease and direct its treatment in the follow-up of women aged 15-49. Because PMS is a syndrome that impairs quality of life and decreases productivity, although it is not a life threatening element.