Süleyman Nazif'in şiir ve edebiyat hakkındaki düşünceleri ve şiirlerinin incelenmesi
Süleyman Nazif's thoughts about poetry and literature and examination of his poems
- Tez No: 650693
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süleyman Nazif, Şiir, Edebiyat, Servet-i Fünûn, Sanat, Şahsiyet, Süleyman Nazif, Poem, Literatüre, Servet-i Fünun, Art, Personality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Süleyman Nazif'in hayatı, sanat ve edebiyat üzerine düşünceleri ve şiirleri üzerine ayrıntılı bir inceleme yapılmıştır. Çalışmanın amacı, Süleyman Nazif'in şiirlerini şekil bakımından ve tematik yönlerden incelemeye tabi tutup şairin Türk edebiyatındaki konumunu belirlemektir. Şiirlerini tahlil etmeye geçmeden önce giriş bölümünde sanatçının edebi şahsiyeti ve edebiyat hayatının evrelerinden söz edilmiştir. Daha sonra hayatı hakkında kronolojik bir bilgi verilmiş ve ikinci bölümde sanat, edebiyat ve şiir hakkındaki görüşlerine yer verilerek bunların sanatına ne ölçüde yansıdığı çalışmanın sonuç bölümünde çeşitli tespitlerle tartışmaya sunulmuştur. Türk Edebiyatı tarihinde Servet-i Fünûn sanatçısı olarak anılan Süleyman Nazif'in klasik bir Servet-i Fünûn sanatçısı olmadığına dikkat çekilmiş, Süleyman Nazif'in Türkçü ve geleneği muhafaza eden yönleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ana bölümünü oluşturan üçüncü kısımda ise kitaplarında ve dergilerde yayınlanan şiirleri önce muhteva olarak, sonra yapı ve ahenk hususiyetleri açısından incelenmiştir. Şairin kitaplarında ve dergilerde yayınlanan şiirlerinin tamamı asıllarından okunup önce latin harflerine çevrilmiş daha sonra şiirler tahlil edilmiştir. Bugüne kadar hususiyetle nesirleri üzerinde çalışılan ve nesir alanındaki hakimiyeti ile bilinen Süleyman Nazif'in şairlik yönü esas alınarak Servet-i Fünûn topluluğu içinde farklı bir şahsiyet ve şair olarak sanatçı ele alınmak istenmiştir. Sonuç bölümünde ise Süleyman Nazif'in Türk kültür ve edebiyatındaki yeri ve önemi üzerinde durularak şiirleri hakkında tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Suleyman Nazif's life his thoughts on art and literature and his poems were searched particularly. Aim of this thesis is to describe the poet's the position of the Turk Literature through subjecting to Süleyman Nazif's poems in thematic and stylistic. Suleyman Nazif's literary identity and phases of his life are mentioned before starting to analyze his poetries in the introduction part After that chronologic information is given about his life in second part and his views on art, literature and poetry through to be emphasized and how it's reflects on his poetry is came up for discussion with some points in conclusion part. In Turkish Literatüre, Süleyman Nazif who is known as Servet-i Fünun artist, said to be not a classic Servet- i Fünun artist, and emphasized on his Turkish and protecting the custom aspects. The author's all poems which were published in his boks and newspapers, was read in orginal and translated into Latin alphabet, and then the poems were analyzed. Until today, studying on his proses profoundly and known as his dominance on proses, based on Süleyman Nazif's poesy aspects, it is desired to come up him as a different person and poet in Servet-i Fünun community. His poetries are examined that issued in magazine and his books in content poetic stylistic and harmony in third part of the thesis including main body. Additionally, in conclusion part it was detected abaut Suleyman Nazif's poems by emphasizing his place and importance in Turkish culture and literature.