Dördüncü sanayi devrimi ve insan kaynakları uygulamalarında yeni trendler üzerine bir araştırma
A research that the fourth industrial revolution and on new trends in human resources practices
  1. Tez No: 650694
  2. Yazar: ADEM PALA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, 4.Sanayi Devrimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Dijitalleşme, İş Gücü, Industry 4.0, 4. Industrial Revolution, Human Resources Management, Digitalization, Workforce
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Buhar gücünün bulunması ile birlikte başlayan sanayileşme ile insan, iş gücü olarak fabrika ortamı ile tanışmış, sonrasında gelişen teknolojilerle beraber ortaya çıkan yeni sanayi devrimleri ile çalışma hayatında büyük değişimler meydana gelmiştir. İnsan kimi dönem makinanın bir parçası hükmünde görülürken, kimi sanayi devrimlerinde aranan kaynak, kimisinde ise stratejik iş ortağı olarak görülmüştür. Bu çalışmada ise yeni bir sanayi devrimi olan“Dördüncü Sanayi Devrimi ”nin işletmelerde meydana gelen ve gelmesi öngörülen değişimler ile beraber insan kaynakları yönetimi alanında getirdiği veya getireceği öngörülen yeni uygulamaların değerlendirilmesi incelenmiştir. Dördüncü Sanayi Devrimi ile ilgili literatür taramasının ardından ilgili kavramlar üzerinde durulmuş ve her bir endüstri devriminin İnsan Kaynaklar Fonksiyonların 'da ki etkileri incelenmiştir. Son bölümde araştırmanın içeriği ve türü, elde edilen bulgular ve bu bulgulardan yola çıkılarak ulaşılan sonuçlardan söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The humankind met the factory environment as of the discovery of the vapor power and huge changes did arise in business life with the new industrial revolutions, accompanied with the developing technologies. Sometimes, human were deemed to be a ruling part of the machine or a resource searched during several industrial revolutions and sometimes a strategic business partner. In this study, the evaluation of the new industrial revolution named“The fourth industrial revolution”has been examined in conjunction with changes, which already consist and are expected to consist within the enterprises, accompanied by the new applications, which are already introduced or expected to be introduced in the human resources management area. After reviewing the literature of the fourth industrial revolution, relevant notions have been emphasized and the influences on the human resources of each industrial revolution have been examined accordingly. The content and type of this research, acquired findings and the results reached out of these findings have been mentioned in the last section.