Enerji yatırım sözleşmeleri, uyuşmazlıklarının çözümünde tahkim süreci
Energy investment agreement, dispute arbitration process
  1. Tez No: 650969
  2. Yazar: ZAFER GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Yatırım Anlaşmaları, Enerji Yatırımları Sözleşmeleri, Enerji Yatırım Anlaşmaları, Enerji Yatırım Uyuşmazlıkları, Tahkim Mahkemeleri, Uluslararası Tahkim Yargısı, Uluslararası Yatırım Hukuku, Uluslararası Enerji Yatırım Uyuşmazlıkları, nternational Investment Agreements, Energy Investment Agreements, Energy Investment Disputes, Arbitration Courts, International Arbitration Jurisdiction, International Investment Law, International Energy Investment Disputes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Uluslararası enerji yatırımları yüksek maliyetleri ve uzun bir süreci kapsar. Yatırım yapıldığı ülkeyi etkilemekle kalmaz dünya ekonomisinde ekonomik, sosyal ve siyasi etkisi hissedilir ölçüde büyüktür. Enerji yatırımlarının baş aktörleri; Devletler, devlet şirketleri ve çokuluslu sermaye gruplarıdır. Enerji yatırım stratejileri yüzyılı aşkındır çok büyük değişim geçirmiştir. Dünya genelinde yaşanan derinlemesine ve köklü değişiklikler; uluslararası yatırım anlaşmalarının hukuki zeminini oluşturan en önemli etkenlerden biridir. Yatırım maliyetleri ve etkileri büyüdükçe taraflar açısından risk artmıştır. Uluslararası hukuk otoriteleri çok taraflı ve etkin bir yapıyı işletmek isteğindedir. Enerji yatırım anlaşmalarını yapan taraflar için; uluslararası hukukun gelişmesi ve etkili bir yapıya kavuşması büyük önem arz etmektedir. Taraflar; büyük riskleri üstlenirken mümkün olduğunca daha tatminkar sözleşmeler yapmak isterler. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Ticaret Odası, Bölgesel ve kıtalararası birlikler, serbest ticaret anlaşması yapan devletler bütün bu gelişmelerde aktif rol oynamaktadır. Yapılan uluslararası anlaşmalar her geçen gün daha global ve daha homojen bir yapıya evrilmektedir. Dünyadaki gelişmeler nedeniyle, enerji yatırımlarının işleyişi, teknik sorunlarının çözümü ve sonuçlanmasının daha hızlı olması beklenmektedir. Dünya ekonomisini etkileyen Enerji yatırımlarının sorunsuz ve çözüme odaklı gelişimi tüm tarafların ortak isteğidir. Dünya ölçeğinde ve bölgesel olarak her küçük sorun, siyasi bir gelişme hatta hiç umulmayan sağlık tehditi salgınları bile mümkün olduğunca hızlı çözüme kavuşturulmak ve yatırımların sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Bu nedenledir ki yatırmların sağlıklı olması için, enerji yatırım anlaşmalarının uluslararası hukuk normlarına uygun şekilde oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bütün bu ölçülere uygun olarak yapılan anlaşmaların, enerji yatırım süreçlerinin sorunsuz işlemesine etki edeceği kuşkusuzdur.
Özet (Çeviri)
International energy investments cover high costs and a long process. Not only does it affect the country in which it is invested, its economic, social and political influence is noticeably greater even in the world economy. The main actors of energy investments are states, state companies and multinational capital groups. Energy investment strategies have undergone great change for more than a century. In-depth and radical changes throughout the world; It is one of the most important factors that form the legal basis of international investment agreements. The risk increased for the parties as the investment costs and effects grew. International legal authorities want to operate a multilateral and effective structure. For the parties making energy investment agreements; It is very important to develop international law and to have an effective structure. Sides; they want to operate as stronger agreements and contracts as possible while undertaking major risks. The United Nations, the International Chamber of Commerce, Regional and intercontinental associations, and states that make free trade agreements play an active role in all these developments. International agreements are evolving with a more global and homogeneous structure. Due to the developments in the world, it is expected that the operation of energy investments, the solution and finalization of technical problems will be faster. The smooth and solution-oriented development of energy investments that affect the world economy is what all parties want in common. It is aimed to solve every small problem, a political development or even an unexpected health threat outbreak as quickly as possible and to sustain investments, either globally or regionally. For this reason, it is very important to establish energy investment agreements in accordance with international legal norms in order to make investments sound. Undoubtedly, the perfect deals will affect the smooth operation of energy investment processes.