Akondroplazisi olan kişilerin fiziksel erişilebilirliği konusunun konutlar üzerinden incelenmesi
The investigation of the physical accessibility of people with acondroplasia through residences
  1. Tez No: 650971
  2. Yazar: HAZAL ÖZAĞAÇHANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENNUR HİLMİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: akondroplazi, konut, erişilebilirlik, engelli, fiziksel erişilebilirlik, konut erişilebilirliği, iç mekan tasarımı, achondroplasia, housing, accessibility, disability, physical accessibility, housing accessibility, interior design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Erişilebilirlik kavramı, kişinin sosyal hayata katılabilmesi ve daha hızlı adapte olabilmesi için gerekli bir unsur olup, engelli kişiler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Engelli kişiler sosyal yaşama, çevreye, kültürel aktivitelere, eğitime ve hatta bunlardan önce kişisel hayatlarına adapte olma konusunda zorlanmaktadırlar. Günümüzde engelli kişiler için yapılan sosyal aktivite ve yardımlaşma kampanyaları ne kadar önemli bir yere sahip olsa da, bu çalışmalar henüz yeterli kalmamaktadır. Engelli grubunda yer alan Akondroplazi, diğer adıyla anormal derecede boy kısalığı hastalığı olan kişiler, konutlarında yaşadıkları fiziksel zorluklar yüzünden sosyal hayata ve çevreye odaklanamayıp içe kapanık bireyler haline gelmektedirler. Yapılan bu çalışma, literatür taramasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Yedi bölümden oluşan bu tezin amacı, akondroplazisi olan kişilerin fiziksel erişilebilirliğinin konutlar üzerinden incelenmesi olarak açıklanmıştır. Seçilen konu örneği üzerinden akondroplazisi olan kişiler için ulusal ve uluslararası engelli standartlarının konutlara nasıl yansıtıldığının ortaya konulması hedeflenmiştir. Giriş bölümünde tezin amacı, yöntemi ve kapsamı belirtilmiştir. İkinci bölümde, engelli tanımı, engelli sınıflandırılması ve engelliler ile ilgili düzenlenen mevzuatlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde akondroplazi tanımı yapılmıştır. Dördüncü bölümde konut tanımı ve tipleri, konutların iç mekan özellikleri ile alakalı yapılan akademik çalışma ve kaynaklar incelenmiştir. Beşinci bölümde, fiziksel erişilebilirlik tanımı, önemi, kapsamı, mevzuatları ve kavramları incelemiştir. Altıncı bölümde ise engellilerin konutta fiziksel erişilebilirliği ile alakalı akademik çalışma ve kaynaklar incelenmiştir. Yedinci ve son kısımda yapılan literatür araştırması sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, akondroplazisi olan kişilerin konut yaşamını erişilebilir kılacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of accessibility is an essential element for the person to participate in social life and adapt more quickly, and it has a very important place for people with disabilities. People with disabilities have difficulty in adapting to social life, the environment, cultural activities, education and even their personal lives before that. Today, social activities and solidarity campaigns for people with disabilities have an important place, but these studies are not sufficient yet. Achondroplasia in the disabled group, or people with abnormal shortness of illness, become introverted individuals who cannot focus on social life and the environment due to the physical difficulties they experience in their homes. This study, based on a literature review was conducted. The purpose of this thesis, which consists of seven chapters, is explained as an examination of the physical accessibility of people with achondroplasia through residences. It is aimed to reveal how national and international disability standards are reflected to the residences for people with achondroplasia on the selected subject example. In the introduction, the purpose, method and scope of the thesis are specified. In the second part, the regulations about the definition of the disabled, the classification of the disabled and the disabled have been examined. In the third part, achondroplasia is defined. In the fourth section, the definition and types of housing, the academic studies and resources related to the indoor properties of the houses are examined. In the fifth section, it examines the definition, importance, scope, legislation and concepts of physical accessibility. In the sixth section, academic studies and resources related to the physical accessibility of the disabled are examined. In the light of the information obtained as a result of the literature research conducted in the seventh and last part, suggestions are made to make the housing life of people with achondroplasia accessible.