Evlilik uyumunun gebeliğin son üç ayında yaşanan depresyona etkisi
Marriage satisfaction in thelast three months of pregnancy theeffect on depression
  1. Tez No: 651119
  2. Yazar: ÖZÜM BİLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Aile Planlaması, Family Medicine, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: marital adjustment, depression, pregrancy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışma gebeliğin son üç ayında yani üçüncü trimesteri içinde bulunan gebe yüz katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Gebelik dönemi her kadın için heycan verici bir süreç olmakla beraber, değişim ve stresli bir sürecin başlamasına da neden olur. Bu süreçte sosyal destek unsurları anne için en önemli motivasyon kaynağıdır. Sosyal destek en yakında olan eş ile başlar, eşler arası uyum ne kadar kuvvetliyse sosyal destek de o kadar kuvvetli ve destekleyicidir. Bu süreci evlilik uyumu yüksek bir şekilde geçiren gebelerde depresyon oranın düşük olacağına ilişkin hipotez ile yola çıkılmıştır. Yapılan çalışmada demografik bilgiler ile depresyon skorları ve evlilik uyum skorları da incelenmiştir. Yüz katılımcının katıldığı araştırma da ölçek olarak, Boratav Depresyon Ölçeği, Evlilik Uyum Ölçeği ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçları Spss 22 programı ile hesaplanmıştır. Çıkan verilerde depsresyon skorları ve evlilik uyum skorları arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Depresyon skoru arttıkça evlilik uyum skoru düşmekte, evlilik uyum skoru arttıkça depresyon skoru düşmektedir. Demografik veriler göz önüne alındığında evlilik uyumu ve depresyon skorları açısından geçmiş doğum deneyimlerinin anlamlı bir farklılığı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim durumları ve gelir grupları açısından incelendiğinde; eğitim durumu, gelir durumunun evlilik uyum skorları ile ilişkisi pozitif olarak bulunmuştur. Gelir düzeyi ve eğim düzeyi arttıkça evlilik uyum skoru armakta, depresyon skoru ise azalmaktadır. Bulunan veriler ışığında normal zamanda ihtiyaç duyulan aile danışmanlığı alanın gebelik döneminde de önemli olduğu bu dönemde evlilik uyumu arttırmaya yönelik yapılacak çalışmaların anne ve bebeğe pozitif dönüş sağladığı bulunmuştur. Anahtar Kelimeler :evlilik doyumu, depresyon, gebelik.
Özet (Çeviri)
The study was carried out with a hundred participants in the last trimester of pregnancy. Pregnancy is an exciting process for every woman, but also leads to a changeand a stressful process. In this process, social support element sare themostimportantsource of motivation for the mother. Social support starts with spouse, and social support also in creases as the harmony between spouses increases.The hypothes is that depression rate would be low in pregnant women with high marital adjustment. Demographicin formation and depression scores and marital adjustment levels were also examined. In the study, which was attended by one hundred participants, Boratav Depression Scale, Marriage Adjustment Scaleand demographicin formation form were used. Research results were calculated by using SPSS 22 software. A negative correlation was found between depression scores and marital adjustment levels. As the depression score increases, the marital adjustment level decreases and the depression score decreases as the marriage adjustment level in creases. Considering the demographic data, it was concluded that there was nosignificant difference between the previous birth experiences and marital adjustmentand depression levels. Interms of educational status and in come groups; There lationship between education status, in come status and marital adjustment levels was found to be positive. As the in come level and education level increase, the marriage adjustment level in creases and the depression score decreases. In the light of the data, it was found that the family therapies needed in normal time is also important during pregnancy, and studies to in crease the marital adjustment were found to be positive for the mother and the baby.