Bireysel hisse senedi yatırımcılarının, davranışsal finans kapsamında yatırım kararlarına etki eden unsurların araştırılmasına yönelik bir uygulama
An investigation of investors of individual stock investors affecting investment decisions within the scope of behavioral finance
  1. Tez No: 651138
  2. Yazar: GÖKSENİN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Bireysel Yatırımcı, Duygusal ve Bilişsel Eğilimler, Finans Teorileri, Behavioral Finance, Individual Investor, Emotional and Cognitive
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bireyler yatırım kararları alırken klasik finans teorilerinin öngördüğünün aksine rasyonel kararlar almayıp duyguları ve psikolojileri ile hareket edebilirler. Yatırımcılar yatırım yapacağı finansal enstrümanı seçerken birçok farklı değişkenden etkilenebilir. Psikolojik etmenlerin dışında demografik yapılarının da yatırım kararları üzerinde etkisi olabilir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de hisse senedi yatırımı yapan yerli yatırımcıların yatırım kararlarına etki eden duygusal, psikolojik faktörler ve demografik özellikleri belirlemektir. Ülkemizde işlem yapan yerli yatırımcıların durum tespitini yapıp, farkındalık yaratmak hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde finans teorileri ele alınmış, ikinci bölümünde yatırımcılara etki eden psikolojik, bilişsel eğilimler incelenmiş ve anomaliler açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ülkemizde hisse senedi yatırımı yapan yerli yatırımcıların durum tespitleri yapılmış, yatırım kararlarını etkileyen değişkenler ve nasıl etkilendikleri saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yatırımcılara bir anket yöneltilmiş, iyimserlik ruh halinin düzenlenmesi, duyguların değerlendirilmesi, duyguların kullanımı alt faktörler olmak üzere duygusal zekaları, ileri finansal bilgi düzeyi ve temel finansal bilgi düzeyi alt faktörler olmak üzere finansal okur yazarlık durumları, risk alma tutumları incelenmiş; demografik durumları ve bu faktörlerin yatırım kararları üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde finansal okur yazarlığın önemi bir kez daha görülmüş, birçok faktörde anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Duygusal zekanın, risk alma tutumunun, finansal okur yazarlığın ve demografik yapılarının yatırım kararlarında etkileri görülmüş ve yöneltilen bağımsız sorularda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While making investment decisions, individuals can act with their emotions and psychology instead of taking rational decisions contrary to what classical finance theories predict. Investors can be influenced by many different variables when choosing the financial instrument to invest. Apart from psychological factors, demographic structures may also have an impact on investment decisions. The purpose of this study is to determine emotional and psychological factors as well as domestic conditions affecting the investment decisions of domestic share investors making transaction in Turkey. It is aimed to determine the positions of local investors trading in our country and create awareness. In the first part of the study, finance theories are discussed, in the second part, psychological and cognitive trends affecting investors are examined and anomalies are explained. In the third part of the study, the situation determinations of the domestic share investors in our country were made, and the variables affecting the investment decisions and how they were affected were tried to be determined. For this purpose, a questionnaire was directed to investors. Their emotional intelligence with sub-factors of their optimism mood level, evaluation and use of the emotions ; their financial literacy and risk attitudes with the sub-factors of advanced financial knowledge level and basic financial knowledge level sub-factors ; demographic conditions and the impact of these factors on investment decisions were analyzed. In the analysis, the importance of financial literacy was seen once again, meaningful differences appeared in many factors. The effects of emotional intelligence, risk-taking attitude, financial literacy and demographic structures on investment decisions were observed and significant differences were found in independent questions posed.