Abdominal cerrahi uygulanan hastalarda normotermi sağlanmasının gastrointestınal sistem fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of providing normothermy on gastrointestinal system functions in patients with abdominal surgery
  1. Tez No: 651148
  2. Yazar: SEHER GÜRDİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BAŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hypothermia, warming, nausea, vomiting, bowel sounds
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma; abdominal cerrahi geçiren hastalarda normotermi sağlanmasının gastrointestinal sistem fonksiyonları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Nonrandomize kontrol gruplu deneysel türde yapılan araştıma Şubat 2018 ve Aralık 2019 tarihleri arasında bir üniversite ve bir özel hastanede ameliyatı aynı hekim tarafından gerçekleştirilen, araştırmaya alınma ölçütlerine uyan toplam 54 hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verilerinin toplanmasında, hasta tanıtım formu, hasta değerlendirme formu ve hastanın bulantısını değerlendirmek için görsel analog skala kullanıldı. Müdahale grubuna ameliyat öncesi pasif ısıtma ve ameliyat sonrası aktif ısıtma uygulanırken, kontrol grubunun rutin ameliyat öncesi ve sonrası bakımına müdahale edilmedi. Hastalar vücut sıcaklığı, bağırsak sesleri, gaz ve gaita çıkarımı, bulantı ve kusma açısından 3 gün izlendi. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız iki örnek t testi, Mann-Whitney U testi, tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizi, Friedman analizi ve Pearson kikare testi kullanıldı. Ameliyattan hemen önce ve ameliyattan sonra yoğun bakımda 0. dakikada ölçülen vücut sıcaklık değerleri gruplara göre benzerlik gösterirken (p=0.255; p=0.408), ameliyat sonrası 20. dakikada müdahale grubu hastalarının vücut sıcaklıkları istatistiksel olarak kontrol grubundan daha yüksek bulundu (p0.05). Abdominal cerrahi geçiren hastalarda normotermi sağlanmasının gastrointestinal sistem fonksiyonları üzerine etkisinin incelendiği çalışmada uygulanan ısıtmanın hastaların vücut sıcaklığı üzerine anlamlı bir etkisinin olduğu ancak gastrointestinal sistem fonksiyonları üzerine etkisinin olmadığı belirlendi. Anahtar kelime: Hipotermi, ısıtma, bulantı, kusma, bağırsak sesleri.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of providing normothermia on gastrointestinal system functions in patients undergoing abdominal surgery. The research was performed as a non-randomized experimental studies. The study was conducted in a university and a private hospital during February 2018 and December 2019 with a total of 54 patients which were performed by the same physician and meeting the criteria for inclusion in the research. Patient information form, patient evaluation form and Visual Analogue Scale to evaluate the nausea of the patient, was used to collect the data of the study. While the preoperatif passive heating and postoperative active heating were applied to the intervention group, the routine preoperatif and postoperative care of the control group was not interfered. Patients were follow up for 3 days in terms of body temperature, bowel sounds, flatus, defecation, nausea and vomiting. In the analysis of the data; descriptive statistics, independent two sample t test, Mann-Whitney U test, bidirectional variance analysis in repeated measurements, Friedman analysis and Pearson chi-square test were used. Body temperature values measured before operation and at the 0th minute in the intensive care unit immediately after the operation were similar compared to the groups (p=0.255; p=0.408). The body temperature of the patients in the 20th minute postoperatively was higher than the control group (p0.05). In the study, in which the effect of providing normothermia on gastrointestinal system functions in patients undergoing abdominal surgery was examined, it was determined that the heating applied had a significant effect on the body temperature of the patients, but not on the functions of the gastrointestinal system.