Increasing the shelf-life of plain and pekmez added yogurts
Sade ve pekmez eklenen yoğurtların raf ömrünün uzatılması
- Tez No: 65119
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yoğurt, Depolama kararlılığı, Pastörizasyon, Mikrodalga, Nişin, Lysozyme, Pekmez, Yogurt, Storage stability, Post heat treatment, Microwave, Nisin, Lysozyme, Pekmez
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışmada yoğurdun raf ömrünü uzatmak için dört farklı method; pastörizasyon, nişin eklenmesi, İysozyme eklenmesi ve mikrodalga tekniği, uygulandı. Ayrıca süte pekmez (koyulaştırılmış üzüm suyu) eklenerek yeni bir çeşit meyveli yoğurt üretildi ve pekmezli yoğurdun raf ömrünü artırmak için nişin ve mikrodalga tekniği uygulandı. Birinci kısımda, laboratuar şartlarında hazırlanan yoğurtlar farklı sıcaklık-zaman kombinasyonları (60 ve 65 °C, 5-10-15 d.) uygulanarak pastörize edildi. İkinci kısım, nişin eklenmesinin (50-100-150 RU/ml yoğurt) set yoğurt üzerine etkisini gözlemek için yapıldı. Üçüncü kısım ise yoğurdun saklanmasında lysozyme kullanımı ile ilgilidir. 0.3-0.6-1.2 g/l lysozyme içeren yoğurtlar depolama süresince kontrol ile kıyaslandı. Dördüncü kısım, üç farklı güç seviyesi ve dört farklı zaman (5-10-20-40 s) kombinasyonunda, ev tipi mikrodalga fırında mikrodalga uygulamasını içermektedir. Beşinci kısmın amacı ise pekmez kullanarak yeni bir çeşit meyveli yoğurt üretmektir. Pekmezin yoğurt kalitesi ve fermentasyonu üzerine etkileri incelendi. Nişin eklenmesinin (150 RU/ml yoğurt) ve mikrodalga uygulamasının (P5 10 s) pekmezli yoğurdun kalitesi üzerine etkisi depolama süresince takip edildi. Laboratuar şartlarında yapılan yoğurtlar 4°C' de bir ay boyunca muhafaza edildi. Protein miktarı, pH, titrasyon asitligi, vizkozite, serum ayrılması, toplam starter kültürsayısı, toplam bakteri, küf ve maya sayısı buzdolabı sıcaklığında haftalık ölçümler yapılarak belirlendi. 60 ve 65 "C de uygulanan ısıl işlem laktik asit üretimini azaltarak yoğurdun depolama kalitesini artırdı. Pastörize yoğurtların pH ve titrasyon asitlikleri TSE limitleri arasında kaldı (en az 3.8, en fazla % 1.6). Depolama sonunda hiçbir yoğurt örneği, 65 °C de 15 dakika isli işlem dışında, bazı uluslararası standartlarda alt limit olan 20X106' dan az bakteri sayısı içermedi. Nişin, yoğurt içerisinde yeteri kadar difüz oldu. Az miktarda nişin eklenmesi (50 RU/ml), set yoğurdun depolama stabilitesini etkili bir şekilde artırdı. Lysozyme konsantrasyonu arttıkça starter kültürün ölüm oranı arttı. Yoğurdun saklanmasında 0.6-1.2 g/l lysozyme konsantrasyonun uygun olduğu bulundu. Fakat nişin yoğurt içerisinde lysozyma göre daha hızlı difüz oldu. Mikrodalga uygulaması sırasında, yüksek güç seviyesi ve uzun zaman uygulaması, P5 10s, P3 20 s, Pl 40 s, asit üretimini yavaşlattı. Bakteri sayısını azaltmak için, ısıl işlem uygulamasında mikrodalga tekniğine kıyasla daha yüksek sıcaklık derecesine gereksinim duyuldu. Bu sonuç, mikrodalga uygulamasında bakteri inaktivasyonu için ısısal olmayan başka etkilerin de olduğunu gösterdi. Bununla beraber istenilen sıcaklık derecesine ulaşmanın mikrodalga uygulamasında, pastörizasyon işlemine göre daha kısa oluşu, yoğurtta yapısal bozulmaları önleme bakımından önemli bir avantajdır. Süte % 10 pekmez eklenmesi, yoğurt için yeterli tatlılığı sağladı. Pekmez eklenmesi starter bakteri büyümesini azaltarak fermetasyon zamanını artırdı ve viskoziteyi belirgin şekilde azalttı. Nişin uygulaması, pekmezli yoğurdun depolama kalitesi üzerinde mikrodalga uygulamasından daha fazla etkili oldu. Çalışmalar süresince hiçbir yoğurt örneğinde küf ve maya belirlenmedi.
Özet (Çeviri)
In this study four methods; pasteurization, nisin addition, lysozyme treatment and microwave treatment, were applied in order to increase the shelf -lif e of yogurt. Also a new type of fruit yogurt was produced by adding pekmez (concentrated grape juice) into milk, and nisin and microwave treatments were applied in order to increase the shelf -lif e of pekmez yogurt. In the first part, yogurt prepared under laboratory conditions was pasteurized by applying different time/ temperature combinations (60-65 °C, 5-10-15 min). The second part was undertaken to observe the effect of nisin addition (50-100-150 RU/ml yogurt) on set yogurt. The third part was related with the use of lysozyme for preservation of yogurt. 0.3-0.6-1.2 g/1 lysozyme containing yogurt samples were compared with the control samples during storage. The forth part involved microwave treatment at three different power settings and four different times (5- 10-20-40 sec), combinations in a home scale microwave oven. The objective of the fifth part was to develop a new type of fruit yogurt by using pekmez. Influence of pekmez on the overall quality and fermentation process of yogurt was evaluated. Effect of nisin addition (150 RU/ml yogurt) and microwave treatment (power setting P5 for 10 sec) on the quality of pekmez yogurt was followed during storage. Yogurt samples were prepared under laboratory 111conditions, stored at 4 "c for a month. Protein content, pH, titratable acidity, viscosity, whey syneresis, number of starter culture, number of total bacteria, yeast and mold were determined weekly during refrigerated storage. Heat treatment at 60 and 65 °C increased the storage stability of yogurt by reducing the lactic acid production. pH and titratable acidities of pasteurized yogurt stayed within TSE limits (min. 3.8, max. 1.6 %). At the end of one month of storage none of the samples except heat treated ones at 65 °C for 15 min. had bacterial count of less than 20xl06 which is the lower limit of some international standards. Nisin sufficiently diffused through the yogurt. Addition of low level of nisin (50 RU/ml) effectively improved the storage stability of set yogurt. As the concentration of lysozyme increased lethality of starter culture increased. 0.6-1.2 g/1 lysozyme was found to be appropriate for the preservation of yogurt. But nisin diffused faster than the lysozyme in the yogurt. During microwave treatment, high power setting and longer treatment time P5 10 sec, P3 20 sec and PI 40 sec, slowed down the acid production. Higher temperatures were needed in conventional heat treatment comparing the microwave treatment to kill yogurt bacteria. This indicated that non-thermal effects of microwaves were also responsible for microbial inactivation. Additionally shorter come up period to reach the necessary temperature for preventing textural damage is an important advantage for microwave treatment of yogurt. Addition of 10 % pekmez to milk gave the sufficient sweetness to yogurt. Pekmez addition increased the fermentation time of yogurt by slowing down the growth rate of starter bacteria and decreased the viscosity of yogurt significantly. Nisin treatment was more effective on storage stability than microwave treatment of pekmez yogurt. Throughout this work, in none of the samples mould and yeast were detected.