Comparison of software testing tools and selection of automation over manual testing
Yazılım test araçlarının karşılaştırılması ve manuel test üzerinden otomasyon seçimi
- Tez No: 651238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım testi, Manuel test ve otomatik test, Telerik Test Studio, Katalon Studio, Sahi Pro, Selenium, Software testing, manual testing, automated testing, Telerik Test Studio, Katalon Studio, Sahi Pro, Selenium
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bilgisayar programlama, belirli bir bilgi işleme hedefini tamamlamak için bir yazılım tasarlama ve oluşturma işlemidir. Yazılımda hiç hata olmaması imkansızdır. Bir yazılım geliştirme sürecindeki ana sorun, yazılımda hataların ortaya çıkması değil, bu hataların zamanında tespit edilip edilemeyeceğidir. Yazılım yaşam döngüsü içerisinde yazılım testinin çok büyük önemi olmasına rağmen, projenin maliyeti ve zamanı gibi kısıtlamalardan dolayı, yazılım testi en son aşama olarak görülmekte ve önemi yeterince dikkate alınmamaktadır. Bir yazılım testinde en uygun metodolojinin hangisi olduğu doğru tahmin edilebilirse, yazılım testi için ayrılan süre daha verimli bir şekilde kullanılacaktır. Bu kararın doğru verilebilmesi için projenin yapısı, proje ekibinin teknik bilgisi ve testi yapılacak yazılımın en önemli kritik noktaları önceden bilinmelidir. Bu kriterlere uygun test tekniğine karar vermek için ise öncelikle testin manuel olarak mı yoksa otomatik olarak mı yapılacağı kararını vermek gerekir. Otomatik yapılacağı kararı verilirse hangi aracın kullanılmasının daha iyi olacağı sorusuna doğru cevap vermek çok önemlidir. Bu soruya doğru cevap verebilmek için test otomasyon araçlarını iyi tanımak gerekir. Bu alanda yapılan çalışmalar kısıtlı sayıdadır. Dünya genelinde yazılım testi ile ilgili var olan çalışmalar incelendiğinde ayrıntılı kaynaklar bulmak oldukça zordur. İlgili çalışmalar birden fazla otomasyon aracını inceleyerek, özelliklerini karşılaştırmak yönündedir. Ancak, bu çalışmalar, çeşitli yazılımlar üzerindeki uyumluluğunu ve başarısını değerlendirmek için yeterli değildir. Bu tez, birden fazla otomasyon aracını tüm yönleriyle inceleyip, aynı testi tüm araçlarda koşarak sonuçlarını detaylıca karşılaştırmaya dayanmaktadır. Test ekibi tarafından önemli görülen yazılım ve donanım parametreleri araştırıldı. Bu parametreler arasında en göze çarpan 10 özellik belirlenmiş ve araçlar bu özelliklere göre karşılaştırılmış ve sonuçlar rapor edilmiştir. Araçların avantaj ve dezavantajları tanımlanmıştır. Bu çalışma, yazılım mühendislerine projelerinde otomatik yazılım test sürecindeki en uyumlu araca nasıl karar vermeleri konusunda yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Computer programming is the process of designing and building a software to finalize a specific computing objective. It is impossible to have no errors in the software. The main problem in a development process is not that errors appear in the software; it is whether these errors can be detected in a timely manner. Although software testing has a great importance in the software lifecycle, it is seen as the last step due to that the project's constraints as its cost and time, so its importance is not considered enough. If the most appropriate methodology can be predicted correctly in a software test, the time allocated for software testing will be used more efficiently. In order to make this decision correctly, the structure of the project, the technical knowledge of the project team and the most important critical points of the software to be tested should be known before. In order to decide on the test technique that meets these criteria, the most necessary issue to decide whether the test will be performed manually or automatically. If it is decided to perform the test automatically, it is very important to correctly answer the question of which tool will be better. To answer this question correctly, it is necessary to know the test automation tools well. The studies in this area are limited. Examining the existing studies on software testing worldwide, it is difficult to find detailed studies. The related studies are on examining multiple automation tools and compare their features. However, these studies are not sufficient to evaluate the compatibility and success on various softwares. This thesis is based on examining multiple automation tools in all aspects, running the same test on all tools and comparing the results in detail. Both software and hardware parameters that were considered important by the test team were investigated. Among these parameters, the 10 most noticeable features were determined and the tools were compared according to these features and the results were reported. Advantages and disadvantages of the tools are described. This study will assist the software engineers on how to decide the compatible tool on automatic software testing process in their projects.