Somali'de kanatlı hayvan yetiştiriliğinin stratejik değerlendirılmesi
Strategic assessment of poultry breeding in Somalia
- Tez No: 651241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER HAKAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Stratejik, Değerlendirme, Somali, Kanatli Yetiştiriciliği, Tavukçuluk, Strategic, Assessment, Poultry, breeding, Somalia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Somali, merkezi Somali Cumhuriyeti'nin Ocak 1991'de çökmesinden bu yana politik ve ekonomik bir karmaşa içindedir ve tarım sektörü etkili bir şekilde büyümemiştir. Kuraklık, kıtlık ve yerel çatışmalar, Somali'nin de dahil olduğu birçok Afrika ülkesinde ekonomik, sosyal ve politik krizleri tetiklemiştir. Gıda güvencesinde sürekliliğin sağlanamadığı bu ülkelerde halkın önemli bir bölümü halen yeterli beslenememektedir. Yetersiz beslenme dünyanın yoksul ülkelerinin çoğu için kritik bir konudur. Afrika nüfusunun dörtte birinden fazlasının (yaklaşık 333 milyon insan) bu sorunla yüzleştiği de bilinmekte, Birleşmiş Milletler dünya çapında beş yaşın altındaki yaklaşık 151 milyon çocuğun yetersiz beslenmeye bağlı olarak büyüme ve gelişme geriliği yaşadığını tahmin etmektedir. Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tavukçuluğun yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme ile mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Özellikle çok yüksek kalitede saf protein içeren tavuk yumurtasının, B12 vitamini ve kolin başta olmak üzere küçük çocuklar için gerekli esansiyel besinlerin neredeyse tümünün alımı sağlar. Dünya genelinde oldukça popüler bir besin olan yumurta uygun maliyetle üretilebilir. Tavuk eti de uygun maliyetli bir başka hayvansal protein kaynağıdır. Bu realite tavukçuluğu dünya çapında bir sektör, yumurta ve beyaz eti de en çok tüketilen besin haline getirmiştir. Hali hazırda çiftliklerde yetiştirilen tavuklar dünyadaki 30 milyar kara hayvanının yaklaşık 23 milyarını oluşturmaktadır. Güçlü bir kümes hayvanı endüstrisi mükemmel bir gıda arzının yanı sıra iyi bir istihdam yaratma kaynağı olarak da görülmektedir. Uluslararası kalkınma örgütleri ve yardım vakıfları başta olmak üzere birçok kişi, kurum ve organizasyon tavukçuluğun acil açlık sorununa ekonomik ve uygulaması kolay bir çözün olduğu konusunda hemfikirdir ve Afrika'nın birçok bölgesinde benzer girişimler yaşanmaktadır. Proje kapsamında uluslararası kalkınma örgütleri ve yardım vakıfları tarafından teşvik edilen tavukçuluğun Somali'ki mevcut durumu, gelişim değişim sürecinin stratejik değerlendirmesi yapılarak geleceğe ilişkin yeni bir perspektif oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu çalışmadan elde edilecek sonuçlar tavukçuluğun desteklenmesi ve sağlıklı bir şekilde gelişimine ışık tutabilecek, yerel gıda pazarının büyümesini ve ürün çeşitliliğinin artmasını sağlayacak bilgi ve bulgulara veri tabanı oluşturacaktır. Bu çalışma hali hazırda büyük bir tavuk çiftliğini inşa eden Somalili girişimcilerin karşılaştığı sorunların da tespiti adına büyük önem arz etmektedir. Somali'de tavukçuluğun gelişmesi ve yaygınlaşması ithal kümes hayvanlarına bağımlılığını sona erdirerek, gıda güvencesinin sürdürülebilirliğini sağlayabilecek potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Somalia has been in a political and economic chaos since the Central Republic of Somalia collapsed in January 1991, and the agricultural sector has not grown effectively. Droughts, recurrent famines and local conflicts triggered economic, social and political crises in many African countries, including Somalia. In these countries, where sustainability in food security cannot be achieved, a significant portion of the population is still not sufficiently fed. Malnutrition is a critical issue for most poor countries in the world. It is also known that more than a quarter of the African population (about 333 million people) face this problem, and the United Nations estimates that approximately 151 million children under the age of five experience slow growth and development retardation due to malnutrition worldwide. The United Nations, Food and Agriculture Organization (FAO) suggests that poultry can play an important role in fighting hunger and malnutrition in poor countries. Chicken egg containing very high quality pure protein provides the intake of almost all the essential nutrients necessary for young children, especially vitamin B12 and choline. Egg, which is a very popular food worldwide, can be produced cost-effectively. Chicken meat is another cost-effective source of animal protein. This reality made eggs and poultry meat the most consumed food globally. The chickens currently grown on farms make up about 23 billion of the 30 billion land animals in the world. A strong poultry industry is seen as a source of good employment as well as excellent food supply. Many people, institutions and organizations, especially international development organizations and charities, agree that poultry is an economic and easy-to-apply solution to the emergency hunger problem, and similar initiatives are taking place in many parts of Africa. Within the scope of the project, the current situation of poultry in Somalia, which is encouraged by international development organizations and charities, will try to create a new perspective for the future by making a strategic assessment on the development change process. The results obtained from this study will create a database of information and findings that can shed light on the support and healthy development of poultry sector and increase the local food market and increase product range. This study is of great importance in order to detect the problems faced by Somali entrepreneurs who are building large poultry farms. The development and spread of poultry in Somalia has the potential to end its dependence on imported poultry and ensure the sustainability of food security.