Şanlıurfa'da görevli okul yöneticileri ve öğretmenlerin ikinci üniversite okuma nedenleri
The reasons for school administrators and teachers in Şanlıurfa studying getting a second bachelor's degree
- Tez No: 651259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZMUSUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci üniversite, okul yöneticileri ve öğretmenler, uzaktan eğitim, açık öğretim, mesleki itibar, Second Bachelor's Degree, school administrators and teachers, distance education, open education, professional esteem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada,“Şanlıurfa'daki okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenler ile yönetici veya öğretmen olarak çalışırken okudukları ikinci üniversite sonrasında meslek değiştirenlerin, ikinci üniversite okuma konusundaki görüşleri nasıldır?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada nitel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma deseni olarak, nitel araştırma yöntemlerinden olan olgubilim (fenomenoloji) deseni seçilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Şanlıurfa ilinin üç merkez ilçesi olan Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye'de bulunan tüm okullardaki ikinci üniversite okuyan okul yöneticileri ve öğretmenler arasından değişik yaş, kıdem, branş ve görevlerde bulunan 30 kişiden (10 okul yöneticisi ve 20 öğretmen) oluşmaktadır. Bu araştırmanın örneklemi, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçsal (amaçlı) örneklemenin ölçüt örnekleme yaklaşımına göre seçilmiştir. Araştırmacı tarafından çalışma grubundan veri toplayabilmek maksadıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu düzenlenmiştir. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, okul yöneticileri ve öğretmenlerin ikinci üniversiteyi tercih etme nedenleri arasında, açık öğretim programlarının sağladığı avantajlar, meslek seçimi süreci nedeniyle mesleği beğenmeme, mesleki itibar kaybı ve mesleğin doğasından kaynaklanan zorluklar, meslek değiştirme ve kişisel gelişim gibi gerekçeler öne çıkmıştır. Bu gerekçelere ek olarak, katılımcılar tarafından ikinci üniversite okumak için tercih edilen bölüme duyulan merak, çevrenin etkisi, atanabilme kaygısı gibi hususların da dile getirildiği görülmüştür. Katılımcı okul yöneticileri ve öğretmenler, ikinci üniversite tercihlerine etki eden etmenleri; meslek/alan değiştirerek bu yolda ilerlemek, daha faydalı olacaklarına inandıkları alana yönelmek, kişisel gelişimlerine katkı sağlamak ve mesleklerinde yeterliliklerini arttırmak şeklinde sıralamışlardır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili oldukları tema başlıkları altında tartışılmış ve bu bulgular ışığında bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the answer to the question“What are the opinions of administrators and teachers working in schools in Sanliurfa and those who changed their profession after their second university while working as administrators or teachers?”was searched. Qualitative research method was used in the research. The phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, was chosen as the research design. The sample of the study consists of 30 people (10 school administrators and 20 teachers) from among the school administrators and teachers of different ages, seniority, branches, and positions in all schools in Karaköprü, Haliliye, and Eyyübiye, which are three central districts of Şanlıurfa. The sample of this study was chosen according to the purposeful sampling approach, one of the non-random sampling methods. A semi-structured interview form was prepared by the researcher in order to collect data from the study group. The collected data were analyzed by descriptive analysis method. According to the findings of the study, among the reasons for school administrators and teachers to choose to earn a Second Bachelor's Degree, the advantages of open education programs, dislike of the profession due to the process of choosing a profession, loss of professional reputation and difficulties arising from the nature of the profession, profession change, and personal development came to the fore. In addition to these reasons, it was seen that the participants expressed the curiosity towards the department preferred to study at the second university, the influence of the environment, and anxiety about being appointed. The factors affecting school administrators and teachers' Second Bachelor's Degree choices: They have listed it as moving on this path by changing profession / field, turning to the field they believe will be more beneficial, contributing to their personal development and increasing their proficiency in their profession. The findings obtained as a result of the research were discussed under the topics they are related to, and some suggestions were given in the light of these findings.