24.05.2014 tarihli Mw=6.5 Gökçeada açıkları Ege denizi depreminin kuvvetli yer hareketi verileri ile analizi ve bölgenin tektonik yapısı
Analysis of the Gokceada Aegean sea earthquake of Mw = 6.5 on 24.05.2014 with strong ground motion data and tectonic structure of the region
  1. Tez No: 651299
  2. Yazar: MIR AHMAD AYUBI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gökçeada depremi, ivme kaydı, kuvvetli yer hareketi, süre, Gökçeada earthquake, acceleration record, strong ground motion, duration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
24 Mayıs 2014 tarihinde Gökçeada açıklarında meydana gelen ve büyüklüğü MI = 6.5 olarak ölçülen deprem, başta Çanakkale olmak üzere Edirne, İstanbul, İzmir, Balıkesir olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerinde geniş çaplı bir alanda hissedilmiştir. Yaklaşık 42 sn süreye sahip bu deprem sonrası ilk iki gün içinde büyüklükleri 1 ile 5.3 aralığında olan 405 artçı şok kaydedilmiştir. Çeşitli kurumlar tarafından yapılan odak mekanizması çözümlerine göre depremin KAF' nın (Kuzey Anadolu Fayı) kuzey kolunun Ege denizi içindeki uzantısı olan bir doğrultu atımlı fay tarafından üretildiği anlaşılmaktadır. Depremin üst merkezine ortalama 50 km uzaklıkta yer alan Gökçeada istasyonunun KG bileşeninde 153.03 gal, DB bileşeninde 179.33 gal ve düşey bileşeninde 123.51 gal ivme değerleri ölçülmüştür. Yaklaşık 23 km odak derinliğine sahip bu depremde maksimum yatay yer ivmeleri tahmin edilen değerlerin altındadır. Deprem, derin odaklı olduğundan oldukça geniş bir coğrafyadan hissedilmesine rağmen 0.6 Hz ile 9 Hz aralığında hesaplanan frekans değerlerine sahip olması nedeniyle fay kırığının yırtılma yönünde yer alan Çanakkale-Merkez, Çanakkale-Merkez-2 ve Gelibolu istasyonlarında bir ileri yönlenme etkisi sergilediği görülmektedir. Öte yandan, hesaplanan periyot değerlerinin 0.1 sn 5 sn gibi oldukça geniş bir spektruma sahip olduğu göz önüne alındığında yapısal hasarın az olmasının en önemli nedeni olarak depremin derinde meydana gelmiş olması gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
The earthquake that occurred on 24 May 2014 off the Gökçeada and whose magnitude was measured as Mw = 6.5 was felt in a large area in the Aegean and Marmara regions, especially in Çanakkale, Edirne, Istanbul, Izmir, Balikesir. In the first two days after this earthquake with a duration of approximately 42 seconds, 405 aftershocks with magnitudes between 1 and 5.3 were recorded. According to the focal mechanism solutions made by various institutions, it is understood that the earthquake was produced by a strike-slip fault, which is the extension of the northern branch of the NAF (North Anatolian Fault) within the Aegean sea. Acceleration values of 153.03 gal in the NS component, 179.33 gal in the EW component and 123.51 gal in the vertical component were measured, at an average of 50 km from the upper center of the earthquake. In this earthquake with a focal depth of approximately 23 km, the maximum horizontal ground accelerations are below the estimated values. Although the earthquake is deeply focused and felt from a wide geography, it is seen that the fault rupture exhibits a forward directional effect at the stations of Çanakkale-Central, Çanakkale-Central-2 and Gelibolu, which are located in the direction of rupture, due to the frequency values calculated between 0.6 Hz and 9 Hz. On the other hand, considering that the calculated period values have a very wide spectrum of 0.1 - 5 s, the most important reason for the low level of structural damage can be shown that the earthquake occurred deep.