Takı tasarımı ve kuyumculuk eğitiminde iş güvenliği ve sağlığına yönelik çalışmalar ve bir saha çalışması
Studies on occupational health and safety in jewelry design and jewelry education and A field study
- Tez No: 651335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Jewellery industry, occupational health, occupational safety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Mücevherat ve değerli maden sektörü çok sayıda kişiye iş imkanı sağlamakta, aynı zamanda hem ülkemizde hem de Dünya'da imalat sanayileri arasında en büyük payı barındırmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede her sektörde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de çalışma koşulları standartların altında olduğundan çeşitli meslek hastalıkları yaygınlaşmaktadır. Meslek hastalıklarının azaltılmasında, iş kazalarının önlenmesinde iş yaşamına atılmazdan evvel, öğrencilere iş ve mesleğe özgü becerilerin kazandırılmasının yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulması da her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu çalışmada kuyumcuk sektöründe eğitim veren eğitim kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının önemi üzerinde durulmuş, atölye çalışanlarının çalışma ortamındaki tehlikelere karşı bilinçlenmeleri için yapılması gerekenlerin altı çizilmeye amaçlanmıştır. Kimyasal, mekanik, ergonomik, fiziksel, elektrik, yangın ve patlama kaynaklı riskler ve tehlikeleri tespit edilmiş, bu veriler doğrultusunda risk analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda eğitim kurumlarındaki atölyelerde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sağlanması için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that jewelery and precious mining industry not only provides many job opportunities to many people; but also has a large share both for Turkey and the World's manufacturing industries. In many countries; just as they are in other industries; occupational diseases are becoming more and more widespread injewelery industry, due to the working conditions that are below the standards, especially in developing countries. Before embarking on business, besides with the importance of the acquisition of the occupational skills, awareness of occupational health and safety training is also becoming very crucial each day. The aim of this research is to focus on the insitutions that provides occupational health and safety training for the jewelery industry and highlight what needs to be done for raising workshop employees awareness against the risks in the work environments. Risks and dangers resulting from chemical, mechanical, ergonomic, physical, electrical, fire and explosion reasons have been detectedand in the light of the acquireddata, a risk analysis has taken place. As a result of this study, several suggestions have been made for the workshops in institutions about providing a healthy and safeworking environment.