Regmatojen retina dekolmanı nedeniyle silikon yağı enjeksiyonu uygulanan hastalarda silikon yağı çıkarılması sonrası meydana gelen retinal değişikliklerin optik koherans tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of retinal changes after silicone oil removal BY optical coherence tomography angiography in patients underwent vitreoretinal surgery due to macula off rhegmatogenous retinal detachment
  1. Tez No: 651344
  2. Yazar: ELVAN YARDIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF TAYLAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Silikon yağı, optik koherans tomografi anjiografi, süperfisyal vasküler dansite, derin vasküler dansite, regmatojen retina dekolmanı, santral makülar kalınlık, Silicone oil, optical coherence tomography angiography, superficial vascular plexus density, deep vascular plexus density, rhegmatogenous retinal detachment, central macular thickness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Maküla tutulumu olan regmatojen retina dekolmanı (RRD) nedeniyle pars plana vitrektomi (PPV) ve silikon yağı enjeksiyonu uygulanan hastalarda, silikon yağı çıkarılması sonrası retinal mikrovasküler yapıda ve santral makülar kalınlıkta (SMK) meydana gelen optik koherans tomografi anjiografik (OKTA) değişikliklerin değerlendirilmesi ve OKTA parametreleri ile en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Metod: Ekim 2018-Mart 2020 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği Retina Birimi'nde RRD nedeniyle 25 G vitrektomi uygulanan ve silikon yağı endotamponad olarak kullanılan 19 hasta dahil edildi. Retinal mikrovasküler yapılar ve SMK, silikon yağı çıkarılması öncesi, çıkarıldıktan 1 hafta ve 1 ay sonra OKTA ile değerlendirildi. Hastaların sağlıklı gözleri kontrol grubu olarak alındı. Silikon yağı çıkarılması sonrası 1. ayda EİDGK ile OKTA parametreleri arasında korelasyon araştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 56.47±12.90 yıl idi. Silikon yağının göz içinde ortalama kalım süresi 4.37±2.9 ay idi. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) silikon alımı öncesi 0.71±0.27 logMAR (logarithm of the minimal angle of resolution), silikon alımı sonrası 1. haftada 0.67±0.24 logMAR, 1. ayda 0.57±0.23 logMAR idi (p=0.03). Silikon yağı çıkarılması sonrası SMK ve foveal avasküler zon (FAZ) alanında anlamlı değişiklik meydana gelmedi (p=0.082; p=0.219, sırasıyla). Silikon alımı öncesi koroid kalınlığı (KK) 203.74± 62.80 μm, silikon alımı sonrası 1. haftada 219.05± 76.46 μm, 1. ayda 220.11±70.55 μm idi (p=0.015). Süperfisyal (SVD) ve derin (DVD) vasküler dansite değerlendirildiğinde foveal ve parafoveal alanda silikon yağı çıkarılması sonrası ilk 1 ayda değişiklik saptanmadı (p>0.05). Silikon yağı çıkarılmasından 1 ay sonra hastaların sağlıklı gözleriyle karşılaştırma yapıldı. KK, FAZ, foveal SVD ve DVD' de fark saptanmadı. Silikon yağı çıkarılmasından 1 ay sonra opere olan gözlerde SMK 211.63± 37.59 μm iken sağlıklı gözlerde 240.32± 25.09 μm idi (p=0.023). Silikon alımı sonrası 1. ayda, parafoveal süperior ve inferior alanda SVD sırasıyla 46.46± 4.75, 45.30± 3.33 iken sağlıklı gözlerde sırasıyla 47.63± 2.88 ve 47.31± 3.41 idi. (p=0.012; 0.028, sırasıyla). Derin vasküler pleksusta ise silikon alımı sonrası 1. ayda parafoveal inferior alanda 47.66±4.14 iken sağlıklı gözlerde 50.93± 4.78 idi (p=0.031). EİDGK ile OKTA parametreleri arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç: Makula tutulumu olan regmatojen retina dekolmanı nedeniyle başarılı PPV uygulanan ve silikon yağı tamponadı kullanılan gözlerde retinal incelme ve parafoveal vasküler dansitede azalma mevcuttur. Silikon alımı sonrası erken dönemde retinal mikrovasküler yapıda değişiklik saptanmamıştır. Görme keskinliği ile SMK ve OKTA parametreleri arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate optical coherence tomography angiographic (OCTA) changes of retinal microvascular structure and central macular thickness (CMT) after silicone oil removal (SOR) in patients underwent pars plana vitrectomy (PPV) and silicone oil (SO) injection due to macula off rhegmatogenous retinal detachment (RRD), and to find out the association between OCTA parameters and best corrected visuel acuity (BCVA) scores. Method: This study included 19 patients with macula off RRD who underwent 25 Gauge PPV surgery and 1300 cts SO endotamponade between October 2018 and March 2020 in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology (Retina Unit). Retinal microvascular structure and CMT were evaluated by OCTA before SOR surgery and postoperative first and fourth week. Sound eyes of study partipicants composed the control group. The correlations between BCVA and OCTA parametres were analyzed at postoperative first month of SOR surgery. Results: The mean age of study participants was 56.47±12.90 years. Mean duration of SO endotamponade was 4.37±2.90 months. Mean BCVA score was found as 0.71±0.27 LogMAR, 0.67±0.24 LogMAR and 0.57±0.23 LogMAR before SOR and postoperative first and fourth weeks, respectively (p=0.03). CMT and FAZ area did not show a significant change after SOR (p=0.082; p=0.219, respectively). Choroidal thickness (CT) score was 203.74± 62.80 μm, 219.05± 76.46 μm and 220.11±70.55 μm before SOR and postoperative first and fourth weeks, respectively (p=0.015). Parafoveal and foveal superficial vascular plexus density (SVPD) and deep vascular plexus density (DVPD) were not found to be significantly different in study eyes at 1 month after SOR (p>0.05). No statistical significant difference was found in CT, FAZ area, foveal SVPD and DVPD between study and fellow eyes. Mean CMT was 211.63± 37.59 μm and 240.32± 25.09 μm in study and fellow eyes at 1 month after SOR surgery. (p=0.023). The superior and inferior parafoveal SVPD scores were 46.46± 4.75, 45.30± 3.33 in the study eyes after first month of SOR, whereas they were found as 47.63± 2.88 ve 47.31± 3.4 in control eyes (p=0.012; p=0.028 respectively). The inferior parafoveal DVPD score was 47.66±4.14 in study eyes, whereas it was found as 50.93± 4.78 in fellow eyes (p=0.031). No statistical correlation was also found between BCVA and analized OCTA parametres. Conclusion: Lower parafoveal vessel density and thinner CMT values were found in eyes with macula off RRD that were successfully treated with PPV and SO injection.There was no statistical significant alteration in retinal microvascular structure in early period after SOR. There was no relationship between BCVA and OCTA parameters including CMT.