Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin, güdülerinin, bilişsel ve bilişüstü yeterliklerinin akademik başarılarını yordama düzeyi
Level of predicting the academic achievement of personal characteristics, motivational, cognitive and metacognitive competencies of 8th grade students
  1. Tez No: 651361
  2. Yazar: ŞEYMANUR EFENDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BETÜL KURNAZ ADIBATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Bilişüstü, Güdü, Kişisel Özellikler, Academic Achievement, Metacognition, Motivation, Personal Characteristics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin kişisel özellikleri, güdüleri, bilişsel ve bilişüstü yeterliklerinin akademik başarılarını yordama düzeyini belirlemektir. Araştırma türlerinden korelasyonel araştırma desenine göre tasarlanan araştırmanın çalışma grubu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde rastlantısal olarak belirlenmiş farklı bölgelerde yer alan, akademik başarı ortalamaları birbirlerinden farklı okullarda öğrenim görmekte olan, rastlantısal olarak belirlenmiş 468 ortaokul 8. sınıf öğrencisidir. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu, Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) ve Motivasyonel, Bilişsel ve Bilişüstü Yeterlilikler Ölçeği (MBBYÖ) kullanılmıştır. Ek olarak, öğrencilerin genel akademik not ortalamalarına ulaşılmıştır. Veri analizinde aşamalı çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, öğrencilerin akademik başarıları ile, ebeveynlerin öğrenim düzeyleri, öğrencilerin evlerinde kendilerine ait odasının, çalışma masasının ve kullanabileceği bir internet bağlantısının olması durumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu; öğrencilerin güdülerinin, bilişsel ve bilişüstü yeterliklerinin akademik başarı düzeylerini yordadığı belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin güdülenme ve bilişüstü yeterlik düzeyleri arttıkça akademik başarılarının da arttığı; kişisel özelliklerin, akademik başarı üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the level of predicting academic achievement of 8th grade students' personal characteristics, motivational, cognitive and metacognitive comptencies This research was designed according to the correlational research design. Schools with different academic achievement averages were selected from randomly determined regions in Ankara. The study group consists of 468 randomly determined 8th grade secondary school students studying in Ankara in the 2018-2019 academic year. In this reseach, Personal İnformation Form, Motivational, Cognitive and Metacognitive Competencies Scale and The Metacognitive Awareness Inventory for Children (Jr. MAI)- Form B were used. In addition, students' general academic averages were attained. Multiple Regression Analyses were used in data analysis. According to the findings of the study, it was determined that there was a significant differences between the academic success of the students and, the educational background of the parents, the presence of their own room, desk and internet in their home and also it was determined that motivational, cognitive and metacognitive skills of the students predicted their academic achievement levels. As a result of the study, as the motivation and metacognitive comptencies levels of the students increase, their academic achievement increases; it was seen that personal characteristics have an effect on academic acvhievement.