Örgütlerde etik kültürün çalışan sesi üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin ve psikolojik sermayenin aracılık etkileri ve bir araştırma
The mediating effects of organizational identification and psychological capital on the effect of ethical culture on employee voice in organizations and research
- Tez No: 651401
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Kültür, Örgütsel Özdeşleşme, Psikolojik Sermaye, Çalışan Sesi, Ethical Culture in Organizations, Organizational Identification, Psychological Capital, Employee Voice
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Bu doktora tezi, örgüt seviyesinden çalışan seviyesine inerek, Etik Kültürün Örgütsel Özdeşleşme ve Psikolojik Sermaye aracılığıyla Çalışan Sesi üzerindeki etkisini araştırmıştır. Dolayısıyla tez, ülkemizde çok fazla araştırma alanı bulmamış olan söz konusu modeli davranışsal ve psikolojik yönleriyle de incelemektedir. Tezde ayrıca çalışanların kendileriyle ilgili, pozisyonlarıyla ilgili ve demografik özelliklerinin de değişkenler bağlamında farklılık yaratıp yaratmadığı araştırılmıştır. Araştırma, Türkiye Etik ve İtibar Derneğine üye ilaç şirketlerindeki 419 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada toplanan veriler, Etik Kültür değişkeninin Çalışan Sesi değişkeni üzerindeki etkisinde Örgütsel Özdeşleşmenin kısmi aracılık etkisini göstermiştir. Etik Kültür değişkeninin Çalışan Sesi değişkeni üzerindeki etkisinde Psikolojik Sermaye boyutunun ise yine kısmi bir aracılık etkisinin olduğu bulunmuştur. Ayrıca Etik Kültür, Örgütsel Özdeşleşme, Psikolojik Sermaye ve Çalışan Sesi ile çalışanların kendileriyle ilgili, pozisyonlarıyla ilgili ve demografik özelliklerinin arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis narrowed down from the organizational level to employee level and investigated the effect of Ethical Culture on Employee Voice through Organizational Identification and Psychological Capital. Therefore, the dissertation examines the model, which has not found much research field in Turkey, with its behavioral and psychological aspects. The dissertation also investigated whether the employees differ in terms of the features about themselves, their positions, and their demographic features in the context of variables. The research was carried out with 419 employees of pharmaceutical companies that are the members of the Turkish Ethics and Reputation Society. The data collected in the study showed the partial mediating effect of Organizational Identification on the effect of the Ethical Culture variable on the Employee Voice dependent variable. The mediating effect of Psychological Capital was also found to be partial on the effect of the Ethical Culture variable on the Employee Voice dependent variable. Also, significant relationships were found between Ethical Culture, Organizational Identification, Psychological Capital, and Employee Voice and the demographic characteristics of the employees about themselves, their positions, and their demographic characteristics.