Rescheduling problems in job shops
Atelyelerde yeniden çizelgeleme problemleri
- Tez No: 65149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TAMER ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışmada, beklenmeyen bir kesintinin olması durumunda bir atelyedeki işlerin yeniden çizelgelenmesi problemi ele alınmaktadır. Kriterlerimiz maksimum tamamlanma zamanı ve sıralama değişiminin (çizelge istikrarlığı) minimize edilmesidir. Maksimum tamamlanma zamanı çizelgedeki en son işin bitiş zamanını ifade etmektedir. Sıralama değişimi yeni çizelge ile sağa kaydırılmış çizelgenin başlama zamanlan arasındaki sapma olarak tanımlanmıştır. Sağa kaydırılmış çizelge, kesintiye uğramış olan operasyonla onu gerek makina bazında gerek ait olduğu iş bazında takip eden operasyonların gerekli olan en az miktarda sağa kaydırılmasıyla elde edilen çizelgedir. Bu çalışmada iki kriterli bu problem için bir arama algoritması önerilmektedir. Algoritma, sağa kaydırılmış çizelgeyle işleme başlamakta ve iki ana sezgisel yöntemi kullanarak yeni çizelgeler ortaya çıkarmaktadır. Her iterasyonda, algoritma tamamlanma zamanlarına bağlı olarak geliştirilmiş bir olasılık fonksiyonu doğrultusunda seçtiği bir makinede bu çalışma çerçevesinde geliştirilmiş olan Serbest Kalma Zamanları ile Görününür Gecikme Maliyeti (ATCR) sezgisel yöntemini kullanarak ağırlıklandırılmış gecikme problemi çözmektedir. Sonuçta elde edilen sıralama sabit tutulup Gifîler & Thompson Algoritnasının parametrelendirilmiş bir versiyonu kullanılarak yeni atelye çizelgesi üretilmektedir. Deneysel çalışmalar ATCR sezgisel yönteminin bu konuda en iyi sezgisel yöntem olarak bilinen Görününür Gecikme Maliyeti (ATCyyc nazaran küçük problemlerde daha iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir. Sezgisel arama algoritmasının performansını ölçmek için ayrıca deneyler yapılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki maksimum tamamlanma zamanı üzerinde önemli iyileştirmeler elde edilmiştir. Ayrıca çizelge sabiteliğinin maksimum tamamlanma zamanı performansından önemli bir ödün verilmeden artırılabileceği gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study we consider the problem of rescheduling a job shop after an unforeseen disruption has occurred. The criteria include minimization of the makespan and the impact of sequence change (schedule stability). The makespan is the maximum completion time of the schedule. Sequence change is defined as the starting time deviations between the new schedule and the right shift schedule, which is generated by pushing the disrupted operation forward in time and recursively propagating the shifts through resource and process schedules to the necessary extent. We propose a search algorithm for the bi- criterion problem. The algorithm begins with the right shift schedule, and by using two base heuristics, generates new schedules. At each iteration, the algorithm solves a single machine weighted tardiness problem with Apparent Tardiness Cost with Release Times (ATCR) Heuristic for a machine selected with a probability, which is based on the completion times of the machines. The resulting sequences are used to generate the new job shop schedule by employing a parameterized version of the Giffler and Thompson Algorithm. The experimental study we performed show that ATCR heuristic developed in this study outperforms Apparent Tardiness Cost (ATC) Heuristic for small problems. A set of experiments is also conducted to test the efficacy of the heuristic search algorithm. The computational analysis show that after the rescheduling, significant improvements are obtained in terms of makespan values and the schedule stability can be maintained without a significant sacrifice in the makespan performance.
Benzer Tezler
- MRP ve Jit üretim yöntemi sistemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Başlık çevirisi yok
H.BURÇİN FALAY
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BÜLENT DURMUŞOĞLU
- Hipotetik bir tekstil atölyesinin dinamik çizelgelenmesinde yollama kurallarının benzetim tekniğiyle analizi
Dynamic scheduling in hypothetic textile shop for analyzing dispatching rules via simulation technique
MURAT ELHÜSEYNİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CAFER ERHAN BOZDAĞ
- Atölye tipi üretim için modüler çizelgeleme ve kontrol paketi
Modular scheduling and control package for job shop production
EMİN GÜNDOĞAR
Doktora
Türkçe
1991
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiPROF.DR. MURAT DİNÇMEN
- Çizelgeleme problemlerinde endüstri 4.0 uygulaması
Industry 4.0 application in scheduling problems
MEHMET EMİN AYDOĞDU
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolHarran ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NURETTİN BEŞLİ