Araklı'nın kent coğrafyası
Urban geography of Araklı
  1. Tez No: 651558
  2. Yazar: NAZMİYE AYAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Araklı, Karadere Çayı, Fındık, Ekonomik Fonksiyonlar, Araklı, Karadere Small Stream, Hazelnut, Economic Functions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Araklı ilçe merkezi, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. İdari bakımdan Trabzon iline bağlı olup, il merkezine uzaklığı 33 km'dir. Sahanın kuzeyinde Karadeniz, batısında Arsin ilçesi, doğusunda Sürmene ilçesi ve güneyinde Gümüşhane ili ile sınırı bulunmaktadır. Sahanın en önemli akarsuyu olan Karadere Çayı, küçük bir delta meydana getirmiş ve taban seviyesi ovası içeri doğru genişçe bir koyu doldurmuştur. Doğuya doğru daralarak devam eden bu kıyı ovası üzerinde Araklı kenti kurulmuştur. İnceleme sahası bulunduğu konum itibariyle iklim şartları genel olarak Karadeniz iklim özelliğini yansıtır. Yıllık ortalama sıcaklık 14,8 ºC olup, yıllık ortalama yağış miktarı 821,4 mm'dir. En yaygın görülen toprak tipi kırmızı-sarı podzolik topraklardır. Toprak ve iklim özelliklerin elverişli olmasından dolayı bitki örtüsü ormandır. Araştırma sahasının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre 2018 yılında toplam nüfusu 20941 olarak belirlenmiştir. Ekonomik özellikler bakımından tarımsal faaliyetler eskiden beri önemli bir gelir kaynağı olmuştur. İlçe genelinde toplam 14982 hektar tarım alanları mevcuttur. Bu alanların büyük bölümü iklim ve topoğrafik özellikleri nedeniyle fındık tarımına ayrılmıştır. Sahada sanayi faaliyetleri henüz atölye tipi sanayi aşamasındadır. Bununla birlikte yer yer kapasiteli modern sanayi tesisleri de vardır. Yerleşme coğrafyası bakımından ilçe merkezi, hizmet ve sanayi sektörlerinin gelişmiş olduğu tipik hizmet-endüstri-tarım şehri özelliği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Araklı district which is the center of the research is located within the border of Eastern Black Sea region. It is connected to the city of Trabzon in administrative terms and its distance to the city center is 33 kilometers. The north of the area in Black Sea, in the west district Arsin, in the east district Sürmene and in the south city Gümüşhane. The most important stream of area the Karadere small stream, has formed a small delta and the ground level has filled a wide cove towards the plain. The district of Araklı was established on this coastal plain, which continues to narrow towards the east. Due to the location of the research area, climate conditions generally reflect the Black Sea climate feature. The average annual temperature of 14.8 oC and the average annual rainfall of 821.4 millimeters. The most common seen soil type red-yellow podzolic soils. Due to the favorable soil and climate characteristics, plant cover is forest. According to the Address Based Population Registration System (ABPRS) of the research area, the total population in 2018 was determined to be 20941. In terms of economic characteristics, agricultural activities have been an important source of income for a long time. There are a total of 14982 hectares of agricultural area in the district wide. Most of these areas are divided hazelnut agriculture because of district climate and topographic features. Industrial activities in the area are still in the workshop-type industrial stage. However, there are also partly modern industrial plants with capacity. In terms of settlement geography, the district center shows that it is a typical service-industry-agriculture city characteristic where service and industrial sectors are developed.