Başiskele ilçe merkezinin coğrafyası
Geography of Başiskele district center
- Tez No: 651570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Başiskele, Samanlı Dağları, Kiraz Dere, Yuvacık Barajı, Beşkayalar Tabiat Parkı, Bahçecik, Deli Bal, KOSBAŞ, Kartonsan, Amerikan Koleji, Kocaeli, Başiskele, Samanlı Mountains, Kiraz Creek, Yuvacık Dam, Beşkayalar Nature Park, Bahçecik, Deli Bal, KOSBAŞ, Kartonsan, American College
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Başiskele ilçesi, Marmara Bölgesi'nin doğusunda Güney Marmara bölümünde yer almaktadır. idari bakımdan Kocaeli iline bağlı olup, 215 km2 'lik yüzölçüme sahiptir. Başiskele'nin kuzeyinde İzmit Körfezi ve İzmit İlçesi, güneyinde İznik ve Pamukova İlçesi, Doğusunda Kartepe İlçesi, batısında ise Gölcük ve İznik İlçesi yer almaktadır. Başiskele'nin yerleşiminde ve gelişimde Jeolojik ve jeomorfolojik özellikler etkili olmuştur. Yerleşme ilçe merkezinin bulunduğu kuzeydeki kıyı kesimi ve düzlük alanlarda yoğunlaşırken, güneyde yer alan yüksek ve engebenin fazla olduğu Samanlı Dağlarına doğru seyrekleşerek ortadan kalkar. Yörenin en yüksek noktalarını Naldöken Dağı (1.125 m.), Ercova Tepesi (1.330 m.), Bayraktepe (1.073 m.), Binektaşı (821 m.) oluşturur. Başiskele ilçesinde Akdeniz ikliminden Karadeniz iklimine geçişin olduğu Marmara geçiş tipi iklimi görülmektedir. İlçede yıllık ortalama sıcaklık 15,2 ℃'dir. Yıllık ortalama 982,6 mm. yağış almaktadır. yıllık ortalama bağıl nem oranı %75'dir. Başiskele'nin güneyinde sık ve nemcil ormanlarda en çok kayın ağacı bulunmaktadır; bazı kesimlerde kayına gürgen, kestane ve meşe de karışır. Sahanın önemli akarsuları Soğukdere, Sıcakdere, Kiraz Dere, Serindere, Parsık ve Kazandere'dir ADNKS verilerine göre Başiskele'nin nüfusu 2018 yılı itibari ile 97.817 kişidir. Nüfusun %50,4'ünü erkek, %49,5'ini kadın nüfusuna aittir. İlçede nüfus yoğunluğu 455 kişi/km² ile oldukça yüksek bir değer göstermektedir. Ekonomik özellikler bakımından sanayi faaliyetleri ön plana çıkmaktadır. İlçede hem ulusal hem de uluslararası pazara hitap eden sanayi kuruluşları ve fabrikaları mevcuttur. Başiskele'nin Yeniköy mahallesinde Kocaeli Serbest Bölgesi bulunmaktadır. Tarımsal faaliyetleri sahada geri planda kalmaktadır. Hayvancılık faaliyetlerinde kümes hayvancılığı ön plandadır. Başiskele'nin kıyı kesimi ulaşım açısından oldukça gelişmiştir. İlçe merkezi karayolu ve demiryolu bakımından gelişmiş, denizyolu açısından da potansiyele sahiptir. Çalışma sahası denizi, yeşil ve temiz doğası, yürüyüş parkurları, kamp alanları, güzel manzaraları ve yayla turizmi gibi birçok alternatifi ile doğa turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Başiskele district is located in the South Marmara section east of the Marmara Region. It is connected to Kocaeli province in administrative terms and has a surface area of 215 km². There are Izmit gulf and Izmit District in the north of Basiskele, İznik and Pamukova District in the south, Kartepe District in the east, Gölcük and İznik District in the west. Geological and geomorphological features were effective in the settlement and development of Başiskele. While the settlement is concentrated in the northern coastal areas and flat areas where the district center is located, it disappears by raising towards the Samanlı Mountains where the south is high and the roughness is high. Naldöken Mountain (1.125 m.), Ercova Hill (1.330 m.), Bayraktepe (1.073 m.), Binektaş (821 m.) are the highest points of the region. Basiskele district has a Marmara transition type climate with a transition from the Mediterranean to the Black Sea climate. The average annual temperature in the district is 15.2 ℃. The average annual 982.6 mm. there is rainfall. The annual average relative humidity is 75%. In the south of Başiskele, there are mostly beech trees in dense and humid forests; In some parts, beech, hornbeam, chestnut and oak also mix. Important streams of the area are Sogukdere, Sicakdere, Kiraz Dere, Serindere, Parsik and Kazandere. According to ADNKS data, the population of Başiskele is 97,817 people as of 2018. 50.43% of the population belongs to the male population, 49.57% to the female population. The population density in the district shows a very high value with 455 people / km². In terms of economic features, industrial activities come to the fore. There are industrial establishments and factories in the district that appeal to both national and international markets. There is Kocaeli Free Zone in the Yeniköy neighborhood of Başiskele. Agricultural activities remain in the background in the field. Poultry is at the forefront in livestock activities. The coastal region of Basiskele is very developed in terms of transportation. The district center is developed in terms of highway and railway, it also has potential in terms of seaway. The study area has an important potential in terms of nature tourism with its sea, green and clean nature, hiking trails, camping areas, beautiful views and many alternatives such as plateau tourism.